Welke voetballers zaten dit seizoen de meeste tijd op de bank in de Europese topcompetities?

Welke voetballers zaten dit seizoen de meeste tijd op de bank in de Europese topcompetities?

We hebben de statistieken erbij gepakt om te kijken welke spelers in Europa de meeste tijd op de bank hebben doorgebracht. In de onderstaande infographic vind je hun namen, plus een tijdlijn (in geel) die aangeeft hoelang ze dit seizoen vanaf de zijlijn hebben toegekeken.

Premier League

James Justin, die deze zomer de overstap maakte van Luton naar Leicester, bracht dit seizoen maar liefst 40 uur van zijn leven door op de bank van de Foxes in de Premier League – dat is meer dan eender welke veldspeler. Twee van zijn meer ervaren ploeggenoten – Wes Morgan en Marc Albrighton – halen ook de top 4, samen met de veteraan van Sheffield United Phil Jagielka. Daarnaast vinden we twee Rode Duivels terug in de top 10, Michy Batshuayi (Chelsea, 5de) en Divock Origi (Liverpool, 8ste).

Denk even aan Kevin Long van Burnley, die misschien niet even lang op de bank heeft moeten zitten als de trio van Leicester, maar wel amper 3 van de 1 800 minuten die de Clarets dit seizoen met hem op het wedstrijdblad hebben gespeeld, heeft mogen meevoetballen.

Peter Crouch heeft in totaal meer dan twee weken in zijn leven Premier League-wedstrijden vanaf de zijlijn moeten toekijken. Bovendien zijn er toch 13 spelers die meer dan 200 keer op een wedstrijdblad van de Premier League zijn opgenomen maar meer dan de helft van de tijd tussen de vervangers hebben moeten zitten.

Jupiler Pro League

In de Belgische eerste klasse is Ken Tshiend van Charleroi de enige speler die de hele tijd (wanneer zijn naam op het wedstrijdblad verscheen) de wedstrijden vanaf de zijlijn heeft moeten toekijken (100%). Ploegmaten Gaetan Hendrickx en David Henen spendeerden in totaal de meeste tijd op de bank (allebei meer dan 1 dag en 10 uur). In deze top 10 worden de topploegen ook vertegenwoordigd, door Collins Fai (Standard), Zinho Gano (Antwerp) en Lois Openda (Club Brugge).

Het ene seizoen is het andere niet. Dat hebben onder anderen Marvin Baudry (Zulte-Waregem) en Alexandre De Bruyn (Sint-Truiden) kunnen ondervinden. Wanneer hij op het wedstrijdblad verscheen, stond Baudry vorig seizoen 0,9% van de speeltijd op de bank. Dit seizoen is het een ander verhaal, want hij moest tot nu toe niet minder dan 74,9% van de tijd naast het veld staan. Voor De Bruyn is het omgekeerd, hij maakte de grootste afname mee ten opzichte van vorig seizoen (van 88,7% naar slechts 11,2% van de tijd op de bank).

La Liga

Carlos Bacca, de 33-jarige aanvaller die we hier in België goed kennen dankzij zijn verblijf bij Club Brugge tussen 2012 en 2013, is de speler in La Liga die in totaal het langst op de bank heeft gezeten (1 dag, 9 uur en 23 minuten). Opvallend: in de top 4 zijn er nog twee andere spelers uit zijn club, Villareal. Het gaat over Ramiro Funes Mori en Javi Ontiveros.

Vleugelspeler Ontiveros is trouwens degene die op de eerste plaats staat onder de spelers die dit jaar bij een nieuwe club zijn aangekomen.

Bundesliga

Middenvelder Munir Mercan (Schalke 04) is de speler die dit seizoen de meeste tijd op de bank heeft doorgebracht in de Bundesliga.

Er zijn vier spelers die 100% van hun tijd vanaf de zijlijn moesten toekijken: Mateu Morey (Dortmund), Lars Lukas (Bayern), Rifet Kapic (Paderborn) en Adrian Stanilewicz (Leverkusen).

De twee nieuwkomers die het langst op de bank hebben moeten zitten spelen allebei bij Leipzig, het gaat over Ademola Lookman en Ethan Ampadu.

Ligue 1

In de Franse eerste klasse is Souleymane Camara van Montpellier de veldspeler die dit seizoen in totaal de meeste tijd op de bank heeft gezeten: 1 dag, 13 uur en 59 minuten.

Maxime Poundje van Bordeaux is degene die het grootste gedeelte van de tijd op de bank heeft doorgebracht, maar liefst 99,8%. Onder de nieuwkomers spendeerde Thierry Ambrose (Metz) de meeste tijd op de bank.

X