Stalen zenuwen in april: welke clubs weerstaan de druk van het seizoenseinde het best?

Stalen zenuwen in april: welke clubs weerstaan de druk van het seizoenseinde het best?

Zoals gewoonlijk beslist de maand april over titel- en degradatiegevechten. Een sterke eindsprint kan het verschil maken tussen erop of eronder, de dood of de gladiolen. Sommige ploegen gaan evenwel beter met druk om dan andere.

In de onderstaande grafiek bekijken we hoe elke club het de afgelopen tien jaar deed en hoe hun resultaten in april verschilden van de rest van hun seizoen.

Premier League

De kans lijkt klein dat iemand Chelsea nog de loef afsteekt in de strijd om de titel. Het team van Hazard en Courtois rijfde de laatste tien jaar in aprilmatchen gemiddeld 0,32 meer punten binnen dan in matchen tijdens andere maanden.

Dat is de meest flukse eindsprint van alle huidige Premier League-teams, en dat terwijl naaste concurrent Tottenham gewoonlijk een dip kent in april. De geschiedenis lijkt erop te wijzen dat Antonio Conte zijn eerste seizoen in Engeland afsluit met een hoofdprijs.

Chelsea lijkt dus al een zekerheid voor de Champions League van volgend jaar. De afwezigheid van Manchester United op het kampioenenbal zou daarentegen weleens met een jaartje verlengd kunnen worden. Tenminste als we mogen afgaan op de aprilresultaten die Fellaini en co de afgelopen seizoenen lieten optekenen.

Ze rapen gemiddeld 0,25 meer punten per match in april, de grootste inzinking van eender welke ploeg uit de Premier League. Niets lijkt er op te wijzen dat Manchester de poort naar de top vier alsnog open beukt.

La Liga

Real Madrid wacht al vijf jaar op een nieuwe titel, maar die wachtperiode is binnenkort over. Tenminste als we mogen afgaan op de resultaten van De Koninklijke en de rivaal uit Barcelona in de maand april.

Ook al sloot FC Barcelona drie van de laatste vier La Liga-seizoenen winnend af, toch houdt Real Madrid dit keer alle troefkaarten in de knuisten. Het team van Cristiano Ronaldo heeft een voorsprong in het klassement, mag nog een match extra spelen én kan doorgaans betere resultaten voorleggen in april.

Geen enkele Spaanse eersteklasser is beter bij de les in april dan Real Madrid. Dat terwijl de uitdagers uit Catalonië regelmatig inzakten in deze maand.

Bundesliga

De Duitse titel lijkt alweer naar Beieren te gaan. Er kan evenwel nog veel veranderen als Borussia Dortmund andermaal op indrukwekkend wijze finisht. Het team van Thomas Tuchel behaalde tijdens het afgelopen decennium meer dan een half punt extra per match in april. Het ziet er dus naar uit dat Dortmund zijn positie in de stand, vierde, nog wat opkrikt.

Aan de onderkant van de Bundesliga kijken Hamburg en Wolfsburg wellicht nerveus achterom. Beide teams doen het traditioneel rotslecht in april. Met slechts één punt voorgift op de degradatieplaatsen kan het voor hen dit keer weleens slecht aflopen.

Serie A

Juventus kan in de eindsprint een beroep doen op stalen zenuwen om een zoveelste titel naar Turijn te halen. Geen enkele club in de Serie A verdappert zo in april. Een voorsprong van zes punten op de eerste achtervolger lijkt meer dan genoeg.

Enkele plaatsen lager krijgt Lazio het moeilijk, tenminste als het naar goede gewoonte inzakt in april. De Milanese clubs doen het door de band genomen een pak deftiger, wat nog een extra snuifje drama kan gooien in de strijd om Europees voetbal.

Ligue 1

Als de lente in het Franse land is, dan steken zowel Monaco en PSG meestal een tandje bij. Dat belooft voor het titelduel tussen die twee.

Het seizoenseinde van Caen is mogelijk een drama in wording. Hoewel de club momenteel nét buiten de degradatiezone bivakkeert, kan de traditionele slechte reeks in april hen gemakkelijk richting tweede klasse sleuren.

X