Wat moeten gepromoveerde teams doen om te overleven?

Wat moeten gepromoveerde teams doen om te overleven?

Nu Huddersfield zo indrukwekkend van start is gegaan in zijn eerste Premier League campagne, wilden we weleens weten wat nu precies het verschil maakt tussen succes en mislukking in Europa’s topdivisies. We hebben de prestaties van alle gepromoveerde teams in het afgelopen decennium geanalyseerd om het perfecte recept voor overleving te vinden.

Denk je dat Huddersfield kan overleven? WED HIER! Gaat Newcastle degraderen? WED HIER! Bekijk alle weddenschappen

Overleven is niet zo moeilijk

Laten we allereerst het idee ontzenuwen dat degradatie de meest waarschijnlijke uitkomst is voor een pas gepromoveerd team. In de vijf grote Europese competities ging het afgelopen decennium slechts ongeveer een derde (36,1%) van de nieuwkomers direct weer terug, terwijl een op de zes zijn debuutcampagne met een plaats in de bovenste helft van de competitiestand afsloot.

In geen enkel seizoen van de 50 waarnaar we hebben gekeken, keerden alle drie de gepromoveerde teams onmiddellijk terug naar de tweede divisie. In meer dan de helft (60%) overkwam dat maar één team, en in minder dan een kwart (22 %) overleefden twee van de drie hun eerste poging niet.

Dus hoe kan het oogst van dit jaar het hoofd boven water houden?

Schiet uit de startblokken

Het goede nieuws voor Huddersfield fans is dat een snelle start werkt: geen enkele nieuwkomer is het afgelopen decennium gedegradeerd nadat ze meer dan zes punten uit de eerste drie wedstrijden hadden behaald.

Zelfs clubs die tussen drie en zes punten aan hun eerste drie wedstrijden overhouden, hebben een kans van ongeveer twee op drie om te overleven. De vooruitzichten worden slechter voor teams met minder punten in dit stadium: die maken een kans van 50-50.

Breng veel nieuwe spelers in

Hoewel sommige managers worden beloond voor hun vertrouwen in de spelers waarmee ze zijn gepromoveerd, zijn deze in de minderheid. In heel Europa eindigen teams die meer vaste eerste elftalspelers toevoegen – spelers die minstens de helft van de competitie in de basis staan – meestal hoger in de tabel.

Het verschil tussen één en drie nieuwe basisspelers is gemiddeld een volle plaats in de eindstand. Dit kan alle verschil maken bij de nauwe marges aan de onderkant van de ranglijst.

Brighton en Huddersfield lijken dit advies tot nu toe te hebben gevolgd, met een redelijk aantal starts voor hun respectievelijk vijf en vier nieuwe spelers, maar de teleurstellende transferperiode van Newcastle kan problemen veroorzaken. Javier Manquillo stond elke wedstrijd in de basis, maar Joselu slechts één keer, terwijl Jacob Murphy alleen nog vanaf de bank heeft toegekeken.

Geef meer uit dan je rivalen

Die nieuwe aanwinsten moeten in het ideale geval bovendien van hoge kwaliteit zijn. Wanneer we de transferuitgaven van de drie gepromoveerde teams vergelijken, zien we een duidelijk patroon.

De club die van de drie het meeste heeft besteed, overleefde in bijna driekwart van de 50 campagnes waarnaar we hebben gekeken. De nummers twee en drie deden het naar verhouding slechter.

Wees niet bang om groot te denken

Buiten de Premier League kunnen clubs hoger mikken dan alleen op overleving wanneer er budget is om een topspeler binnen te halen. De drie gepromoveerde teams op het vasteland die meer dan 10 miljoen euro aan een enkele speler uitgaven, eindigden in hun eerste seizoen niet alleen in de bovenste helft, maar op een Champions League plaats. Van de zes Engelse clubs die hetzelfde hebben gedaan, haalde niet een de bovenste helft en drie degradeerden.

De truc in Engeland lijkt te zijn om de gehele ruggengraat van het team te versterken. De enige twee nieuw gepromoveerde teams die het in hun debuutseizoen tot de bovenste helft hebben geschopt – Birmingham in 2009/10 en West Ham in 2012/13 – stelden tenminste één nieuwe speler op in elke linie. Dit hoeven geen dure aankopen te zijn – in feite besteedden beide clubs betrekkelijk weinig en brachten extra keepers en aanvallers in op leenbasis of met een vrije transfer. Maar het is duidelijk dat het toevoegen van extra diepte over de hele linie gunstig uitpakt.

We geven € 100.000 weg aan de spelers die de minuut van het eerste doelpunt voorspellen in twee geselecteerde wedstrijden. Om mee te doen, moet je eerst inloggen of je registreren bij bwin. Je kunt dan je eerste poging wagen met een gratis voorspelling. Voor elke € 10 die je bij ons inzet, kun je een extra voorspelling doen!

Elke € 10 die je inzet op sportweddenschappen met een minimum quotering van 1,70 levert je een extra voorspelling op. Iedere dag kun je tot 100 voorspellingen verdienen. Alle inzetten moeten op dezelfde dag gedaan en verrekend worden om in aanmerking te komen voor de voorspellingen. Je ontvangt je inzet de volgende dag. Als je voorspelling juist is, sleep je de prijs van maximaal € 100.000 contant in de wacht!

X