Wie is de meest efficiënte doelpuntenmaker in aanloop naar het EK 2020?
Wie is de meest efficiënte doelpuntenmaker in aanloop naar het EK 2020?

Wie is de meest efficiënte doelpuntenmaker in aanloop naar het EK 2020?

De kwalificatiecampagne voor het EK 2020 is nu afgelopen. Tijd om te kijken wie de meest efficiënte doelpuntenmaker is geweest in de aanloop naar het Europees kampioenschap. Het toernooi start op 12 juni en vindt plaats in 12 verschillende Europese steden.

Jawel, Romelu Lukaku is momenteel de meest efficiënte doelpuntenmaker in Europa als we de laatste internationale campagnes van dichtbij bekijken (de kwalificaties voor het EK 2020 + de Nations League). Gemiddeld scoorde de Belgische topschutter 1,70 doelpunten per periode van 90 minuten, wat best wel indrukwekkend is! Hij doet het dus beter dan spelers van het kaliber van Cristiano Ronaldo (2de, Portugal) of Harry Kane (7de, Engeland).

De Portugese wereldster scoorde wel drie doelpunten meer (14 in plaats van 11 voor Lukaku) maar stond veel vaker op het veld (820 minuten in plaats van 582). Zijn ratio is dus een beetje lager, 1,54 doelpunten per 90 minuten.

Vreemd genoeg is het de Rus Denis Cheryshev die het podium vervolledigt. In 507 speelminuten scoorde hij zeven doelpunten.

Ex Anderlecht-speler Aleksander Mitrovic is vierde in deze ranking. Hij speelde enorm vaak (maar liefst 1 199 minuten) maar scoorde wel 16 doelpunten! Niemand doet beter.

De indrukwekkende stats van de Belgen

Naast de oudste van de broers Lukaku halen nog twee andere Rode Duivels de top 25. Michy Batshuayi staat op een mooie 5de plek met een gemiddelde van 1,09 goals per periode van 90 minuten. We vinden Kevin De Bruyne terug op plaats 21. De speler van Manchester City scoorde vier doelpunten in zes wedstrijden (0,75 doelpunten/90 min.).

Als we naar de andere favorieten voor de eindtitel op het EK 2020 kijken, merken we op dat hun statistieken toch wat minder merkwaardig zijn. Engeland krijgt momenteel de voorkeur bij de bookmakers. Toch staat Harry Kane, die de beste score haalt van alle Engelsen, pas 7de in de ranking met een gemiddelde van 1,02 goals per wedstrijd. Frankrijk is de tweede grote favoriet maar scoort zeer zwak in dit klassement. Olivier Giroud is de beste Fransman met een gemiddelde van 0,63 doelpunten/90 min. Met deze score komt hij pas op de 32ste plek te staan.

België heeft een mooie kwalificatiecampagne achter de rug. Onze landgenoten pakten alle mogelijke punten (30 op 30). Alleen Italië deed even goed. De Rode Duivels hebben bovendien de beste aanval (40 goals in totaal, dus gemiddeld 4 per wedstrijd!) en de beste verdediging, samen met Turkije (slechts 3 tegendoelpunten). Nu kunnen we enkel hopen dat ze even goed zullen presteren op het EK in juni!

X