Wat kunnen we verwachten in de knock-outfase van de Champions League?

Wat kunnen we verwachten in de knock-outfase van de Champions League?

Nu de Champions League deze maand wordt hervat, hebben we de gegevens van de afgelopen seizoenen bekeken om te voorspellen wat er in de knock-outfase van dit jaar zal gebeuren.

Kun je de Champions League kopen?

Manchester City en PSG hebben de afgelopen seizoenen veel geld uitgegeven in de hoop de Champions League te kunnen winnen, maar hun gebrek aan succes suggereert dat geld alleen niet genoeg is.

Hoewel meer dan zeven van de tien knock-outwedstrijden van de Champions League in het afgelopen decennium werden gewonnen door de club wiens ploeg de hogere marktwaarde had, verdwijnt dit effect volgens Transfermarkt in de halve finales.

De laatste tien finales werden echter gewonnen door de duurste ploeg en de laatste tien winnaars waren ook allemaal één van de vier duurste teams die zich in de groepsfase kwalificeerden.

Gemiddeld heeft er per jaar slechts één team die niet tot de acht duurste teams van 1/8ste finales behoorde, de halve finale bereikt.

Kan het resultaat van de heenronde worden omgedraaid?

Liverpool en Tottenham verloren beide de heenronde in de 1/8ste finales met 1-0, maar toch mogen hun fans blijven dromen.

Toch is het zo dat driekwart van de teams in deze fase van het huidige Champions League-formaat naar de volgende ronde gingen wanneer de heenwedstrijd werd gewonnen.

Gemiddeld werd een voorsprong van 1 doelpunt in de heenwedstrijd in 29,1% van de gevallen omgedraaid in een overwinning terwijl driekwart van de teams die in de heenwedstrijd met 1-0 wonnen naar de volgende ronde gingen.

Iets meer dan de helft van de clubs die de heenronde met 2-1 verloren konden zich alsnog kwalificeren voor de volgende ronde, terwijl vier van de vijf teams die met 3-2 wonnen in de heenwedstrijd in de terugwedststrijd alsnog het onderspit moesten delven.

Is ervaring belangrijk in de knock-out fase van de Champions League?

Hoewel twee op de drie Champions League-wedstrijden onder het huidige formaat werden gewonnen door het team met meer ervaring in de knock-out fase van de vorige seizoenen, vormt de halve finale een uitzondering.

Slechts 15 van de 32 halve finales – sinds de invoering van de 1/8ste finales in 2003-04 – werden gewonnen door het team met meer ervaring. Voor de andere rondes ligt dit cijfer echter boven de 60%.

Het zou daarom een echte verrassing zijn mocht Lyon het halen van Juventus na de terugronde en het zou het een echte stunt zijn als Napoli zou kunnen doorstoten. De reden hiervoor is dat beide teams minder dan 50 wedstrijden hebben gespeeld in de knock-out fase en dus een gebrek aan ervaring hebben. Hun tegenstanders hebben namelijk meer dan 400 wedstrijden op hun teller.

Manchester City en Chelsea staan voor een soortgelijke uitdaging, ze nemen het op tegen teams die meer dan 200 wedstrijden in de knock-out fase op hun conto hebben.

X