De vijf belangrijkste Europese bekercompetities vergeleken

De vijf belangrijkste Europese bekercompetities vergeleken

Niet alleen de league competities zijn bijna afgelopen, ook de strijd om de nationale bekers nadert zijn voltooiing. Een waardevolle bron van zilverwerk voor veel topclubs. Met zoveel bekerfinales om deze maand naar uit te kijken, leek het ons een aardig idee om de belangrijkste bekercompetities in de vijf grote Europese leagues te vergelijken en te zien wat elk van hen te bieden heeft.

Bekerfinalisten uit lagere leagues

Als je het leuk vindt om minder sterke ploegen te zien tussen de grote clubs, dan zou je de Coupe de France moeten volgen. In het afgelopen decennium hebben vijf clubs uit de tweede league van de vijf grote voetballanden het tot de bekerfinale geschopt en drie daarvan waren Frans.

Ook de Duitse DFB Pokal en de Engelse FA Cup hebben in deze periode een finalist uit een lagere league gezien, evenals een flink aantal halve finalisten. In Spanje en Italië zijn ze ongelooflijk zeldzaam. De Copa del Rey of de Coppa Italia winnen is dan ook geen gemakkelijke opgave, want je zult veel topteams moeten verslaan.

Gemiddeld competitieresultaat van de winnaars

Zowel de Coupe de France als de Copa del Rey van Spanje zorgen voor een verdeling van het zilverwerk. De gemiddelde winnaar eindigde in de nationale competitie een flink stuk onder de top. In Duitsland, Italië en Engeland daarentegen, eindigen de bekerwinnaars gewoonlijk op een van de Champions League plaatsen.

Zou het in Frankrijk en Spanje moeilijker zijn om op meerdere fronten te presteren, of wordt een bekersucces in de andere drie landen misschien meer gewaardeerd?

Winnaars van de dubbel

Opmerkelijk – en interessant voor wedders – is dat in vier van de vijf Europese bekercompetities de trofee kan worden gewonnen door de pas gekroonde landskampioen. De kansen op de traditionele dubbel zijn dus ruimschoots aanwezig.

Ironisch genoeg is de uitzondering Duitsland, waar Bayern München’s eliminatie door Borussia Dortmund betekent dat ze geen dubbel kunnen toevoegen aan de 10 die ze sinds de eeuwwisseling hebben behaald. Vanaf 2000 hebben Duitse clubs evenveel dubbels gescoord als die van Italië, Frankrijk en Spanje samen, en slechts één keer – in 2003/04 toen Werder Bremen met de eer ging strijken – was het niet de beurt aan Bayern.

Doelpunten per wedstrijd

Voor de neutrale voetballiefhebber, die vooral uit is op entertainment, kunnen we de DFB Pokal aanbevelen. Daar werden in het afgelopen decennium vanaf de kwartfinales gemiddeld meer dan drie doelpunten per wedstrijd gescoord.

Veel minder doelpunten vallen er in de Coppa Italia – de enige van de vijf met minder dan twee en een half per wedstrijd. Misschien is dat een afspiegeling van de geringe niveauverschillen tussen de teams in de latere rondes.

Aantal verschillende finalisten en winnaars

De lijst van recente bekerwinnaars is het meest gevarieerd in Frankrijk en Spanje, waar sinds de eeuwwisseling 10 verschillende clubs de cup in de prijzenkast hebben gezet.

De FA Cup staat tweede na de Coupe de France voor het aantal verschillende finalisten in deze periode, maar slechts zeven Engelse teams hebben de trofee gewonnen. Dat is zelfs minder dan de Coppa Italia, die – ondanks het feit dat sinds 2000 slechts 10 clubs de finale hebben gehaald – acht verschillende winnaars heeft gezien.

X