F1 circuits

Het effect van Europees voetbal op de resulaten in de binnenlandse competitie

Tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League en de Europa League zullen er heel wat namen uit de hoed komen die er vorig seizoen niet bij waren.

De afwezigheid van Arsenal in de Champions League heeft de meeste wenkbrauwen doen fronsen en er is veel gesproken over de vraag of Chelsea vorig seizoen zo gemakkelijk de titel had gewonnen als Antonio Conte zijn binnenlandse campagne had moeten combineren met de verplichtingen van een Europese competitie.

Om dit uit te zoeken, hebben we teruggekeken naar elk seizoen van deze eeuw tot nu toe. Wat is het effect van Europees voetbal op binnenlandse prestaties en hoe beïnvloeden Europese verplichtingen de resultaten van de clubs in de vijf grote Europese competities?

Euro blues voor Chelsea

Allereerst: clubs als Chelsea, Liverpool, Hoffenheim en Leipzig zullen waarschijnlijk de punten van vorig seizoen niet binnenhalen. Alle vier de clubs ontbraken afgelopen seizoen in de Europese competities, maar hebben zich nu gekwalificeerd voor de Champions League. De 57 teams die dit sinds 1999/00 hebben gedaan, eindigden in hun thuiscompetitie gemiddeld met een dikke 11 punten minder dan het jaar daarvoor.

In feite betekent elk stapje hoger dat clubs er in hun nationale competitie onder lijden. Zelfs teams die tenminste één Europa League campagne hadden om zich voor te bereiden op de uitdagingen van de Champions League – in totaal 62 clubs in deze periode – stonden thuis gemiddeld 6,3 punten lager toen ze de opstap maakten.

Van geen Europees voetbal naar de Europa League gaan, is minder belastend. De 136 clubs die dit deden, verloren gemiddeld slechts 3,9 punten.

Denk je dat Chelsea de top vier zal missen? WED HIER!

De keerzijde van de medaille voor Arsenal

Wanneer we kijken naar clubs die de tegenovergestelde weg gaan – naar een minder prestigieus Europees avontuur – is het effect omgekeerd. De 56 clubs die – zoals de Gunners, maar ook Villarreal en Lyon dit seizoen – uit de Champions League afdaalden naar de Europa League, kwamen gemiddeld op 5,4 punten meer uit.

De 49 teams die – zoals dit jaar Leicester, Leverkusen en Mönchengladbach – uit de Champions League verdwenen zonder terug te vallen naar de Europa League, hadden de schrale troost dat ze hun volgende seizoen eindigen met gemiddeld 3,2 extra punten. De 111 die vanuit de Europa League van het Europese toneel verdwenen, kwamen gemiddeld 2,7 punten hoger uit in de nationale competitie.

Het patroon houdt stand als we naar de grootste puntenschommelingen in deze periode kijken. Zeven van de 10 grootste dalingen – waaronder die van Leicester afgelopen seizoen, toen ze 37 punten minder behaalden dan het jaar daarvoor – vonden plaats wanneer een club de opstap maakte naar een hoger Europees niveau. Van de grootste stijgers in de nationale competities ging geen enkele naar een hoger niveau op het Europese toneel, en acht clubs hadden helemaal geen Europees voetbal om zich zorgen over te maken.

Maakt het uit?

Het is allemaal goed en wel om uit te zoeken wat we kunnen verwachten van clubs waarvan de Europese verplichtingen zijn veranderd, maar heeft het effect op de nationale competities? Het antwoord is: ja. Als we de eindstand in de competities bekijken, zien we dat de gemiddelde kampioen – afhankelijk van de competitie – tussen de 5,5 en 8,7 punten meer heeft dan het team op de tweede plaats.

In de Premier League is de marge 7,3, dat is veel kleiner dan de gemiddelde daling van 11,1 punten die de kampioen van afgelopen seizoen Chelsea kan verwachten. Het is ook goed nieuws voor Arsenal: hun verwachte stijging van 5,4 punten is groter dan de gemiddelde kloof tussen de nummers vier en vijf in de Premier League, die slechts 4,3 punten bedraagt.

We geven € 100.000 weg aan de spelers die de minuut van het eerste doelpunt voorspellen in twee geselecteerde wedstrijden. Om mee te doen, moet je eerst inloggen of je registreren bij bwin. Je kunt dan je eerste poging wagen met een gratis voorspelling. Voor elke € 10 die je bij ons inzet, kun je een extra voorspelling doen!

Elke € 10 die je inzet op sportweddenschappen met een minimum quotering van 1,70 levert je een extra voorspelling op. Iedere dag kun je tot 100 voorspellingen verdienen. Alle inzetten moeten op dezelfde dag gedaan en verrekend worden om in aanmerking te komen voor de voorspellingen. Je ontvangt je inzet de volgende dag. Als je voorspelling juist is, sleep je de prijs van maximaal € 100.000 contant in de wacht!

X