Neymar 1

Wanneer moeten clubs hun zomeraankopen doen?

Met nog iets meer dan een maand te gaan voordat het transfervenster sluit, vragen fans in heel Europa zich af of hun club voldoende versterkingen heeft binnengehaald voor het komende seizoen.

Hoewel veel supporters graag verdere investeringen zouden zien, kun je je afvragen of het verstandig is om door te gaan met kopen, nu de seizoensvoorbereiding zo ver gevorderd is. We hebben de transfers in de vijf grote Europese competities over de laatste vijf jaar geanalyseerd om uit te zoeken wat de beste tijd is voor transferactiviteiten.

Hoe vroeger, hoe beter

Allereerst hebben we naar het grotere verband gekeken: wanneer werden de deals gesloten in een typische zomer? We zien dat het netjes over drie perioden verdeeld is. Iets meer dan eenderde voor 1 juli, nog een derde voor eind juli en het resterende derde in augustus. Bijna één op de acht transfers wordt afgerond op de dag van de deadline, dus we kunnen waarschijnlijk nog het een en ander verwachten voordat het venster sluit. We hebben ook gekeken wanneer de grote deals – die van 20 miljoen of meer – zijn gedaan. In een gemiddelde zomer zijn dat er 22, waarvan er acht in augustus werden afgerond, hoewel slechts twee op de dag van de deadline zelf.

Uit de gegevens blijkt dat clubs die laat zaken doen hiervoor gewoonlijk een prijs betalen. Slechts ongeveer een derde van de topclubs die 75 procent of meer van hun transferuitgaven in augustus hebben gedaan, behaalden meer punten dan in het vorige seizoen. Het lijkt ook voordelen te hebben als nieuwe aanwinsten een belangrijke rol kunnen spelen in het voorseizoen. Bijna tweederde van de clubs die voor het einde van juli het grootste deel van hun transfers hebben afgerond, presteren goed in hun eerste vijf wedstrijden.

De doem van deadline dag?

Winkelen op deadline dag brengt ook een element van risico met zich mee. Clubs die 40 procent of meer van hun transfers op de laatste dag van het venster afrondden, startten veel trager dan clubs waarvoor dit 20 procent of minder was. Van de 12 teams die de afgelopen vijf jaar minstens de helft van hun zomeraankopen op deadline dag hebben gemaakt, verbeterden slechts drie hun puntentotaal. Een daarvan – Tottenham vorig seizoen – dankte dit ongetwijfeld meer aan de jonge sterren die ze al hadden dan aan de nieuwkomers. Slechts één van hun drie deadline dag aanwinsten – Moussa Sissoko – haalde op regelmatige basis het eerste team.

Op de timing van het transfervenster wordt de nodige kritiek geleverd, onder meer recent door Pep Guardiola van Manchester City, een van de grootste geldsmijters tot nu toe deze zomer. De Catalaan heeft voorgesteld het venster te sluiten zodra het seizoen begint, om onzekerheid te voorkomen. Maar zijn eigen club heeft er ook een handje van om spelers binnen te halen nadat de competitie begonnen is. City is een van het dozijn clubs die in de afgelopen vijf seizoenen minstens een derde van hun aankopen hebben gedaan na de eerste competitiewedstrijd. Met name Kevin De Bruyne en Nicolás Otamendi, die twee zomers geleden eind augustus binnenkwamen. Die deals pakten zeker niet slecht uit. Bij buurman United bleken de zelfs nog latere aankopen van Ángel Di María en Anthony Martial veel minder succesvol.

Hoewel laat winkelen grote risico’s met zich meebrengt – zoals onze statistieken en een aantal twijfelachtige paniekaankopen van de afgelopen jaren illustreren – gaat ook dit seizoen de activiteit onverminderd door tot de allerlaatste dag. Geruchten doen de ronde over de toekomst van Neymar en Kylian Mbappé – allebei zullen ze zeker het transfersom wereldrecord verbrijzelen als ze verkassen – en er is een recent precedent voor een ‘last minute’ deal van die omvang. Vier jaar geleden wachtte Real Madrid tot 1 september om Gareth Bale van Tottenham te kopen voor een recordbedrag, dus er zou best eens geschiedenis kunnen worden geschreven in de laatste momenten van dit zomer-transfervenster.

X