Burnley - Manchester City (Premier League)

Emmy Awards 2019: wat kunnen we verwachten als we de statistieken bekijken?

De 71ste editie van de jaarlijkse uitreiking van de (Amerikaanse) Primetime Emmy Awards zal zondagavond plaatsvinden in Los Angeles.

Op Bwin zijn er een heel aantal weddenschappen beschikbaar voor de Emmy Awards. We hebben de statistieken van de laatste 50 edities geanalyseerd om jou te helpen bij het wedden.

Series

In de drama-categorie is Game of Thrones de uitgesproken favoriet. De Amerikaanse serie zou zo het record van vier gewonnen Emmy Awards kunnen evenaren. Terwijl Mad Men en The West Wing allebei een award wonnen voor elk van hun vier eerste seizoenen, zullen de inwoners van Westeros ook uitkijken naar een vierde opeenvolgende prijs, maar voor de laatste vier seizoenen van de serie.

In de comedy-categorie gebeurt er iets gelijkaardigs. Veep zou graag een vierde opeenvolgende overwinning willen behalen om mooi af te sluiten. Dat is het tegenovergestelde van Modern Family, dat vijf opeenvolgende awards won maar voor de eerste vijf seizoenen.

Het verhaal van de familie Prichett viel sindsdien naast de prijzen. Voor het tweede jaar op rij valt deze serie zelfs niet meer onder de genomineerden. Ze zullen zeker hopen om volgend jaar opnieuw succes te boeken. Het werd ondertussen bevestigd dat het elfde seizoen alleszins het laatste zal zijn.

Acting

In de laatste 50 jaar kwamen meer dan 90% van de genomineerden voor de Emmy awards voor beste acteur/actrice uit de Verenigde Staten van Amerika. We hebben de geboorteplaatsen dus opgesplitst in deelstaten (enkel voor de VS).

Met vier nominaties in 2019 klimt het Verenigd Koninkrijk wel naar de vierde plaats (in totaal 61 nominaties), net achter Illinois. Californië staat op nummer twee met meer dan dubbel zoveel nominaties (138). New York is overtuigend eerste met 259 nominaties op de teller. Na het Verenigd Koninkrijk is Canada het beste land. Het buurland van de Verenigde Staten staat wel ver achter het Europees land.

Men zou kunnen verwachten dat de talentvolle Britse acteurs Kit Harrington en Emilia Clarke (allebei 33 jaar oud) al genomineerd zijn geweest voor hun rol in de serie Game of Thrones. Spijtig genoeg voor hen zijn ze blijkbaar nog een beetje te jong om bij de winnaars te horen, want volgens de statistieken waren de vorige mannelijke winnaars gemiddeld 48 en de vrouwelijke gemiddeld 41.

Het feit dat ze allebei genomineerd zijn speelt wel in het voordeel van de serie waarin ze spelen. Het overwinningspercentage van series die voor de twee awards werden genomineerd is bijna dubbel zo groot als die van series die slechts een genomineerde hadden in één van beide categorieën of geen enkele van beide.

Betaaltelevisie en streaming

De opkomst van de betalende televisie, maar ook meer recentelijk van de streamingdiensten, is duidelijk te merken als we de genomineerden van 2019 van dichterbij bekijken. Tot en met 1992 speelden alle genomineerden voor het beste drama of de beste comedy in series die via de traditionele (terrestrische) televisie werden uitgezonden. Vanaf 2009 zien we dat meer dan de helft van de genomineerde acteurs in series spelen die via de ‘pay tv’ of betalende televisie worden uitgezonden.

We leren ook dat House of Cards (Netflix) de allereerste streaming serie is die ooit genomineerd werd (in 2013). In de zes jaren die daarop volgden werden de streaming series nog 27 keer genomineerd. Hoewel The Handmaid’s Tale (Hulu) en The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon) al een award hebben gewonnen, kijkt Netflix nog steeds uit naar zijn eerste overwinning (in beide categorieën).

Omwille van internationale distributierechten wordt Netflix door de serie The Bodyguard vertegenwoordigd. De producers van de serie zullen, samen met die van Ozark en Russian Doll, het ijs willen breken.

De International Emmy Awards zullen dit jaar plaatsnemen op 25 november. In tegenstelling tot de (uitsluitend Amerikaanse) Primetime Emmy Awards bekronen ze de beste buitenlandse programma’s.

X