Club Brugge-Standard (Jupiler Pro League)

Wereldkampioenschappen die je nog niet kende

Deze zomer vinden twee grote toernooien plaats: de Olympische Spelen en het Europees kampioenschap voetbal. In deze infographic doorlopen we een aantal minder bekende toernooien waar veel sportfans waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben.

We hebben drie individuele sportkampioenschappen en drie multisportevenementen uitgekozen die eigenlijk heel interessant zijn.

Real Tennis Wereldkampioenschap

De oorspronkelijke sport waar de moderne versie van tennis is van afgeleid, “echt tennis” werd voor het eerst populair in de 16e eeuw, met de Engelse koning Henry VIII als een fervent speler. Het heren enkelspel wordt beschouwd als het eerste wereldkampioenschap in welke sport dan ook, daterend uit 1740. Het spel wordt binnenshuis gespeeld op een harde ondergrond met veel meer markeringen dan een standaard tennisbaan en heeft complexere regels.

Net als zijn moderne tegenhanger, wordt het gedomineerd door een kleine groep spelers. De regerende heren- en dameskampioenen in het enkelspel zijn zelfs met elkaar getrouwd en hebben samen 29 titels gewonnen in zowel het enkelspel als het dubbelspel.

Military World Games

Voor het eerst gehouden in 1995 als een multisportevenement voor militaire sporters. Net zoals de Olympische Spelen, heeft het zowel zomer- als winterversies die om de vier jaar worden gehouden. Het meest recente zomerevenement in 2019 omvatte in totaal 316 evenementen in 27 verschillende sporten, waaraan meer dan 9.000 atleten uit meer dan 140 landen deelnamen.

Wereldkampioenschap Onderwaterhockey

Hockey is een van de vele sporten die ook een populaire onderwaterversie hebben. De sport werd uitgevonden in 1950 waarbij een puck langs de bodem van een zwembad wordt verplaatst door twee teams van zes spelers met vier roterende wisselspelers. Spelers mogen geen ander ademhalingsapparaat gebruiken dan een masker en snorkel – wat betekent dat ze hun adem moeten inhouden – en hun stokken zijn slechts 35 cm lang.

World Air Games

De World Air Games, ook geïnspireerd door de Olympische Spelen, is een wedstrijd in meerdere evenementen voor luchtsport. Er werden al vier evenementen gehouden, met Turkije als gastheer voor de eerste in 1997, met meer dan 3.000 deelnemers uit 60 landen. Tijdens de meest recente editie in 2015 waren er in totaal 41 evenementen die een reeks disciplines bestreken, zoals parachutespringen, paragliden, aerobatics en drone-racen.

World Handball Championship

Handbal wordt gespeeld door twee teams van zeven spelers die proberen te scoren door een bal in het doel van hun tegenstander te gooien. De meeste mensen zien deze sport slechts om de vier jaar, tijdens de Olympische Zomerspelen. Maar handbal is eigenlijk enorm populair en heeft sinds 1938 ook zijn eigen wereldkampioenschap. In 2021 zullen zowel de heren- als de damestoernooien 32 nationale teams deelnemen, in 2019 waren dit er nog 24.

Wereldspelen

De Wereldspelen werden in 1981 opgericht om plaats te bieden aan sporten die over de hele wereld vaak worden beoefend, maar die niet zijn opgenomen in de Olympische Spelen. De spelen worden om de vier jaar gehouden – een jaar na de Olympische Zomerspelen – en weerspiegelen het format van hun meer bekende tegenhanger.

Het meest recente toernooi van 2017 vond plaats over een periode van 11 dagen en zag in totaal 201 evenementen in 31 verschillende sporten. Enkele van de minder bekende sporten zijn biljart, kanopolo, touwtrekken en vuistbal.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X