Juventus-AC Milan (Supercoppa)

Wie was vorig seizoen de meest bepalende speler in Europa?

Terwijl alle ploegen zich voorbereiden op het seizoen 2019-2020 hebben we de statistieken van vorig seizoen geanalyseerd om te weten te komen wie de meest bepalende spelers zijn in Europa.


Hiervoor hebben we de statistieken van de volgende kampioenschappen van dichterbij bekeken: de Premier League, La Liga, de Serie A, de Bundesliga, de Ligue 1 en natuurlijk de Jupiler Pro League. Aangezien deze nationale kampioenschappen een verschillend aantal speeldagen tellen hebben we alle spelers op gelijke voet moeten zetten. Daarom hebben we het gemiddelde van elke speler per periode van 90 minuten genomen, wat neerkomt op één volledige wedstrijd.

De eerste tabel toont de som aan van het gemiddelde aantal goals en assists die gerealiseerd werden tijdens het seizoen 2018-2019. Aan de top van dit klassement vinden we de superster Lionel Messi terug. Met FC Barcelona heeft de Argentijn een indrukwekkende gemiddelde van 1,626 per periode van 90 minuten neergezet wanneer we het aantal goals en assists samentellen. Er moet worden onderstreept dat Messi zowel in het klassement van de meest efficiënte doelpuntenmakers als die van de meest efficiënte assistgevers nooit op de eerste plek komt te staan. Het is dus echt dankzij de som van beide dat hij kan worden beschouwd als de meest bepalende speler van heel Europa. Op de tweede plaats van de ranking vinden we de spits van PSG Kylian Mbappé terug. Zijn score: gemiddeld 1,537 goals of assists per periode van 90 minuten. De derde plek is de meest verrassende, want het is Paco Alcacer van Borussia Dortmund (1,338) die er komt te staan, een speler die toch wel minder bekend is dan de twee anderen. Twee spelers van het Belgisch kampioenschap zijn erin geslaagd om zich in de top 20 te plaatsen. De eerste is Jeremy Perbet, die op een mooie 5de plek staat. Samen met Charleroi heeft hij een gemiddelde van 1,223 goals of assists per match bereikt. De aanvaller van Anderlecht Landry Dimata haalt de 12de plek in deze rangschikking. Rode Duivel Dries Mertens pakt de 6de plek en staat dus hoger gerangschikt dan Sergio Aguero (Manchester City) en Cristiano Ronaldo (Juventus). Een mooie prestatie!

Voor de tweede tabel hebben we enkel gekeken naar het gemiddeld aantal doelpunten die tijdens het seizoen 2018-2019 gescoord werden. In dit klassement staat de Spanjaard Paco Alcacer helemaal bovenaan. Hij heeft dezelfde gemiddelde als in de vorige rangschikking, 1,338, want hij gaf geen enkele assist maar scoorde wel enorm vaak (maar liefst 18 doelpunten in 1211 minuten speeltijd). Achter hem vinden we de twee spelers van de vorige top 3 terug, maar met een iets lagere gemiddelde: 1,268 voor Kylian Mbappé en 1,194 wat Lionel Messi betreft. We mogen de mooie plekken van de spelers van Charleroi Jeremy Perbet (4de) en Adama Niane (8ste) onderstrepen. De Jupiler League is goed vertegenwoordigd in dit klassement van de beste Europese doelpuntenmakers, want we vinden ook Landry Dimata van Anderlecht (10de), Hamdi Harbaoui van Zulte-Waregem (14de) en Ryota Morioka, die zowel voor Charleroi als voor Anderlecht uitkwam, terug (16de).

In de derde tabel analyseerden we het gemiddelde aantal assists per wedstrijd. De vleugelspeler van Dortmund Jadon Sancho komt hier helemaal bovenaan te staan met een gemiddelde van meer dan een halve assist per match (0,512 om precies te zijn). De Zweed Emil Forsberg (Leipzig) volgt daar vlak achter met 0,504 assists per 90 minuten. Benjamin Mendy (Manchester City) vervolledigt de top 3 met een gemiddelde van 0,500 assists/match. We vinden twee Rode Duivels terug in de top 10 van de meest efficiënte assistgevers. De ster van Chelsea Eden Hazard staat op de 5de plek. De Belg werd onlangs naar Real Madrid getransfereerd, dat hiervoor in totaal 146 miljoen euro heeft betaald (bonussen inbegrepen). Dat maakt van de oudste van de broers Hazard de duurste speler van de club in heel zijn geschiedenis. Dries Mertens (Napoli) staat op de 9de positie in deze rangschikking.

Zullen we dezelfde spelers op de bovenste plekken terugvinden na het seizoen 2019-2020? Het Belgisch kampioenschap start al eind juli. Voor de andere Europese landen zal men tot in augustus moeten wachten om de spelers opnieuw op het veld te zien.

X