Inter Milaan-Napoli (Serie A)

De jongste doelpuntenmakers in de Jupiler Pro League

De 10 jongste doelpuntenmakers in de Jupiler Pro League

Yari Verschaeren, het Brussels jeugdproduct, scoorde op 27 januari 2019 zijn eerste doelpunt voor het A-team van Anderlecht. De jonge winger was op dat moment 17 jaar en 199 dagen oud en werd daarmee de 8ste jongste speler die een doelpunt kon maken in de Belgische eerste klasse. Een goede reden voor ons om de statistieken te gaan inkijken en te weten te komen welke de jongste spelers zijn die tot scoren kwamen in de Jupiler Pro League, maar ook om te gaan analyseren hoe goed ze het deden in het vervolg van hun toen nog jonge carrière.

We selecteerden daarom de vijf spelers die de seizoenen na hun eerste doelpunt de beste ratio doelpunten per 90 minuten behaalden, de vijf spelers die na hun eerste doelpunt de meeste doelpunten maakten en daarnaast de vijf spelers die het hoogste gemiddelde aantal speelminuten konden verzamelen.

Noot: Joren Dehond werd niet in rekening gebracht aangezien hij een beperkt aantal minuten speelde en slechts één doelpunt maakte in de eerste klasse. Ook Yari Verschaeren wordt links gelaten omdat hij nog maar zijn eerste seizoen voor de A-ploeg van Anderlecht speelt.

1. Mats Rits

Mats Rits is de jongste speler ooit die een doelpunt maakte in de Belgische eerste klasse. De jonge Antwerpenaar scoorde zijn eerste doelpunt in 2009. Hij was op dat moment 16 jaar en 78 dagen oud. De toenmalige speler van Beerschot scoorde meteen twee doelpunten in de eerste wedstrijd waarin hij tot scoren kon komen, en Beerschot won toen van Westerlo met 3-1.

Twee jaar later ging de jonge speler naar Ajax Amsterdam, maar zijn transfer werd geen succes aangezien hij geen enkele officiële wedstrijd speelde voor de Amsterdammers. Ondertussen speelt Rits voor Club Brugge en kon hij eindelijk doorbreken bij een topclub. In 48 wedstrijden voor de Bruggelingen kon de ondertussen 25-jarige Belg 3 keer scoren en gaf hij 4 assists.

2. Romelu Lukaku

Romelu Lukaku is de tweede jongste speler die een doelpunt kon scoren in de eerste divisie. Het jeugdproduct van Anderlecht scoorde zijn eerste doelpunt (ook in het jaar 2009) tegen Zulte-Waregem toen hij 16 jaar en 101 dagen was. Big Rom zou in totaal 33 keer scoren in 73 wedstrijden voor de Brusselaars.

In 2011 ging zijn jongensdroom in vervulling en werd hij voor 20 miljoen euro door Chelsea van Anderlecht overgenomen. Zijn transfer werd echter geen succes en de oudste Lukaku kon geen enkel officieel doelpunt scoren voor de Blues. Via omzwervingen bij West Bromwich en Everton kwam Romelu bij Man United opnieuw bij een topploeg terecht.

De Belgische international maakte ondertussen al 113 doelpunten in de Premier League en is zo op 26-jarige leeftijd al één van de spitsen met de meeste doelpunten in de geschiedenis van de Premier League. Onder Solskjær lijkt de nummer 9 van de Rode Duivels echter geen eerste keus te zijn en daarom lijkt Italië volgend seizoen zijn nieuwe bestemming te gaan worden.

3. Youri Tielemans

Youri Tielemans is de derde jongste speler ooit die tot scoren kon komen in de Jupiler Pro League. Hij was 16 jaar 334 dagen oud toen hij zijn eerste doelpunt maakte. De jonge Rode Duivel kwam in totaal 26 keer tot scoren voor Anderlecht in 139 wedstrijden.

In 2017 leverde hem dit een transfer op naar Monaco, maar dit werd geen succesverhaal. In januari 2019 werd hij uitgeleend aan Leicester City, waar hij zichzelf wel terug in de kijker wist te spelen van enkele topteams uit de Premier League. De Engelse topcompetitie lijkt de ondertussen 22-jarige Rode Duivel beter te liggen dan de Ligue 1 en deze zomer maakt Tielemans naar alle waarschijnlijkheid de overstap naar één van de topteams in Engeland.

4. Siebe Schrijvers

Schrijvers maakte zijn officiële debuut voor de Limburgers in een bekerwedstrijd tegen Royale Union Saint-Gilloise. De jonge Belg scoorde zijn eerste doelpunt voor Genk toen hij 17 jaar en 93 dagen oud was. De jeugdinternational zou in totaal 16 doelpunten in 107 wedstrijden maken als speler van Genk.

In het seizoen 2016/17 werd Schrijvers uitgeleend aan Waasland-Beveren en in 34 officiële wedstrijden zou de Limburger 9 doelpunten maken. Na zijn terugkeer in Limburg werd de speler echter nooit een basisspeler in het eerste team van Genk. In 2018 ruilde Schrijvers daarom Genk in voor Club Brugge. Zijn transfer werd een groot succes en de steeds nog maar 22-jarige schaduwspits scoorde 10 doelpunten in 20 wedstrijden voor Club Brugge.

5. Anthony Limbombe

Net als Siebe Schrijvers scoorde Anthony Limbombe zijn eerste doelpunt als Genk-speler. Hij was op dat moment 17 jaar en 113 dagen oud. Zijn eerste doelpunt in de competitie maakte hij tegen KV Kortrijk. In zijn eerste seizoen speelde hij uiteindelijk 15 wedstrijden, meestal bestaande uit korte invalbeurten.

Ook Limbombe werd nooit een volwaardige titularis in het eerste team van Genk. Hij werd in 2015 verkocht aan het Nederlandse N.E.C en deze transfer werd een groot succes. In 65 wedstrijden zou de broer van Gent-speler Stallone Limbombe 21 keer tot scoren komen. De goede prestaties in Nederland werden nauw gevolgd in Brugge en de West-Vlamingen betaalden in 2016 2,5 miljoen euro om Limbombe terug naar België te halen.

Hij scoorde 6 doelpunten in 42 wedstrijden voor Club Brugge en in 2018 leverde hem dit een transfer naar Nantes op. Club Brugge verkocht zijn linkerflankspeler voor 8 miljoen euro en maakte zo een pak winst. In Frankrijk kon de jonge Belg voorlopig nog niet overtuigen en kon hij nog maar 1 keer scoren in 29 wedstrijden.

6. Yari Verschaeren

Yari Verschaeren scoorde zijn eerste doelpunt voor Anderlecht in januari van dit jaar. Hij was op dat moment 17 jaar en 199 dagen oud. De nog steeds maar 17-jarige speler zou uiteindelijk twee keer scoren voor het eerste team van Anderlecht. De Brusselaars hadden één van de slechtste seizoenen ooit en de jonge Verschaeren was één van de weinige lichtpuntjes in het team van Anderlecht.

In de komende seizoenen moet de jeugdinternational één van de steunpilaren worden van het nieuwe Anderlecht. Door zijn frivole speelstijl wordt de vleugelspeler door vele analisten beschouwd als een potentiële nieuwe Eden Hazard. De jonge Belg zal echter nog vele watertjes moeten doorzwemmen voordat deze vergelijking echt kan worden gemaakt.

7. Jordi Vanlerberghe

Jordi Vanlerberghe scoorde zijn eerste doelpunt voor KV Mechelen toen hij 17 jaar en 212 dagen oud was. De jonge Mechelaar scoorde uiteindelijk 3 doelpunten in 47 wedstrijden voor Geel-Rood. Niet slecht voor een verdedigende middenvelder.

In 2017 leverde hem dit een transfer op naar Club Brugge, waar hij tot nu toe nog geen enkele keer kon scoren. In 2018 werd hij uitgeleend aan Oostende en aan de Noordzee kon Vanlerberghe 4 doelpunten maken. De vraag is of deze prestatie genoeg zal zijn voor een basisplaats bij Club Brugge onder nieuwe trainer Clement. Naar alle waarschijnlijkheid lonkt deze zomer een nieuwe uitleenbeurt.

8. Nathan Kabasele

Kabasele doorliep de jeugdreeksen van RSC Anderlecht en geleidelijk aan groeide hij uit tot een vaste waarde bij de beloften. Op 16-jarige leeftijd maakte hij zijn debuut op het hoogste niveau, hij mocht met nog enkele minuten op de klok invallen voor Mbark Boussoufa. Nathan Kabasele scoorde zijn eerste doelpunt voor Paars-Wit toen hij 17 jaar en 219 dagen oud was.

De carrière van de Brusselaar is voorlopig geen succes. De speler kon in totaal maar 15 doelpunten scoren sinds zijn eerste doelpunt in 2011. De ex-Anderlecht speler werd vooral uitgeleend en speelt momenteel voor het Roemeense Voluntari. Kabasele is ondertussen al 25 jaar oud en met een geschatte waarde van 400.000 euro lijkt de speler die ooit de interesse genoot van teams als Barcelona en Man United toch geen grote carrière meer te gaan maken.

9. Joren Dehond

Joren Dehond begon te voetballen bij Ramsel FC en kwam via SC Aarschot terecht bij de jeugd van OH Leuven. De centrumspits scoorde zijn eerste doelpunt voor OHL toen hij 17 jaar en 234 dagen oud was. Het eerste doelpunt van Dehond zou ook het enige doelpunt blijven dat de jonge Belg in eerste klasse kon scoren.

In 2014 verliet Dehond OHL voor Zaventem en na mislukte transfers naar KFC Oosterzonen en KVV Vosselaar speelt de ex-jeugdinternatinoal op dit moment voor Wijgmaal, dat in de tweede amateurklasse uitkomt. De kleine spits van 1 meter 69 is ondertussen 23 jaar oud en het lijkt erop dat we hem niet meer terugzien op het hoogste niveau.

10. Maxime Lestienne

Maxime Lestienne werd al op vijfjarige leeftijd opgenomen in de jeugdopleiding van Excelsior Moeskroen, en zou zich in 2008 tot in het A-team van de Henegouwers knokken. Hij zou echter geen enkel officieel doelpunt maken bij de hoofdmacht van Moeskroen.

Bij Club Brugge hadden ze zijn talent alvast wel gezien en in 2010 werd hij na het faillissement van Moeskroen transfervrij overgenomen door de West-Vlamingen. Hij scoorde zijn eerste doelpunt voor Club Brugge toen hij 17 jaar en 287 dagen oud was. Lestienne zou 37 doelpunten scoren in 127 wedstrijden in het eerste team van de Bruggelingen.

Via omzwervingen bij Genoa, PSV, Rubin Kazan en Málaga is de speler sinds dit seizoen opnieuw in België te bewonderen als Standard-speler. De ondertussen 26-jaar oude Belg hoopt in Luik zijn carrière terug op de rails te krijgen. Als hij volgend seizoen blessurevrij kan blijven en het hoofdje erbij blijft, dan zal hij een belangrijke rol toebedeeld krijgen van trainer Michel Preud’homme.

X