Wilder vs Fury

Een complete gids voor de Europa Conference League

Vanaf het seizoen 2021-22 is er een nieuwe Europese clubcompetitie: de Europa Conference League.

We hebben uiteengezet hoe dit nieuwe toernooi werkt, hoe het past in de bestaande UEFA-structuur en wat voor soort teams eraan deelnemen.

De groepsstructuur weerspiegelt die van de andere twee UEFA-competities, met acht groepen van vier teams die twee keer tegen elkaar spelen met zes wedstrijden in totaal.

De acht groepswinnaars gaan rechtstreeks door naar de 1/8ste finales, terwijl de acht runners-up het opnemen tegen de acht derde geplaatste teams uit de groepsfase van de Europa League voor een plaats in de 1/8ste finales.

De overgebleven 16 teams strijden vervolgens tegen elkaar in heen- en terugwedstrijden die leiden naar de finale, net zoals ze zouden doen in de Champions League of de Europa League.

Hoeveel prijzengeld krijgen Conference League-teams?

Een totale prijzenpot van € 235 miljoen is beschikbaar voor de competitie, verdeeld in vier delen die verschillend worden verdeeld over de 32 teams die de groepsfase bereiken.

40% van het prijzengeld (€ 94 miljoen) wordt gelijk verdeeld over de 32 teams, die elk iets minder dan € 3 miljoen krijgen.

Een tweede blok van € 94 miljoen wordt verdeeld gebaseerd op prestaties, waarbij overwinningen en gelijke spelen in de groepsfase worden beloond, samen met een vast bedrag voor elke bereikte knock-outfase.

Een team dat 1/8ste finales bereikt, krijgt nog eens € 600.000, met nog eens € 1 miljoen in de kwartfinale. Dit verdubbelt tot € 2 miljoen voor halve finalisten, waarbij de uiteindelijke finalisten nog eens € 8 miljoen verdelen: vijf voor de winnaar en drie voor de runner-up.

Het aangeboden geldbedrag is begrijpelijkerwijs lager dan bij de andere competities. Een club die de groepsfase van de Champions League bereikt, zal bijvoorbeeld meer dan € 15 miljoen in de wacht slepen: meer prijzengeld dan zou worden verzameld door de Conference League te winnen.

Omdat veel van de deelnemende teams echter met veel kleinere budgetten werken dan de typische Champions League-teams, zullen deze cijfers nog steeds een enorm verschil maken voor de clubs in kwestie.

De resterende 20% van de prijzenpot wordt gelijk verdeeld via twee fondsen: het ene wordt toegewezen op basis van de prestaties van elke club in de afgelopen 10 jaar en het andere in verhouding tot de tv-inkomsten die hun wedstrijden opleveren.

Als extra stimulans kwalificeert het winnende team zich automatisch voor de Europa League van volgend seizoen, waar meer lucratieve beloningen beschikbaar zijn.

Welke teams kwalificeren zich voor de Conference League?

De Europa Conference League heeft vertegenwoordigers uit een veel groter aantal landen dan de andere twee toernooien.

De 32 clubs in de groepsfase van de Champions League 2021-22 komen uit slechts 15 landen, waarvan meer dan de helft (17) een van de “big five” competities vertegenwoordigt.

De Europa League is diverser, met 32 teams in de groepsfase, verspreid over 20 landen en slechts één daarvan, Frankrijk, heeft meer dan twee clubs in het toernooi.

De groepsfase van de Conference League is zelfs nog meer divers en beslaat 26 landen, waarvan er slechts vijf meer dan één deelnemer hebben.

Welk kaliber teams zitten er in de Europa Conference League?

Voor elk van de teams die zich hebben gekwalificeerd voor de groepsfase van de drie UEFA-toernooien in 2021-22, hebben we gekeken naar hun beste prestaties in Europese competities de afgelopen 10 seizoenen.

Van de 32 clubs in de Champions League heeft twee derde (24) het afgelopen decennium minstens één keer de knock-outfase bereikt en slechts twee hebben in deze periode helemaal niet deelgenomen aan de competitie.

Beiden hadden de afgelopen 10 seizoenen echter minimaal de groepsfase van de Europa League bereikt.

In de groepsfase van de Europa League 2021-2022 speelden 21 van de 32 clubs de afgelopen tien jaar in een Champions League-groep, waarvan meer dan de helft de knock-outs bereikte.

Van de overige 11 hadden er in het afgelopen decennium negen deze fase van het toernooi bereikt, terwijl de andere twee deelnamen aan de kwalificatierondes.

Zelfs in de eerste groepsfase van de Conference League is er slechts één van de 32 teams die voor het eerst in minstens 10 jaar Europees voetbal speelt: Union Berlin uit Duitsland.

Van de overige 31 clubs hebben er 10 in deze periode de Champions League-groepsfase bereikt en nog eens 13 ervan de groepsfase van de Europa League.

Tottenham Hotspur is het enige Conference League-team dat zich in de afgelopen tien seizoenen telkens heeft gekwalificeerd voor een groepsfase van een Europese competitie. Basel uit Zwitserland heeft in deze periode vijf keer de groepsfase van de Champions League bereikt, terwijl Roma dat vier keer heeft gedaan.

Dit laat nog steeds acht teams over – een kwart van het totaal – die minstens 10 jaar niet voorbij de kwalificatierondes van een van deze competities zijn geraakt en zullen genieten van een zeldzaam voorproefje van een Europese competitie.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X