Wisseling van de wacht? GOAT-magie ontmoet rammen met super hersenen in Super Bowl LIII

Wisseling van de wacht? GOAT-magie ontmoet rammen met super hersenen in Super Bowl LIII

Bijna 900 miljoen tv-kijkers wereldwijd. De prijzen voor tickets (ongeveer 5.000 US dollars) en commercials rijzen de pan uit. De Super Bowl LIII hype kent zijn weerga niet in de sportwereld. Een week voor het duel Patriots vs LA Rams valt in het bwin redactieteam het startschot voor de voorbeschouwingen van de grote finale in Atlanta.

De inhoud van onze infographic (Quarterback Duel, Redzone Targets, Regels & Fun Facts) zal zowel NFL-rookies aanspreken als American Football fanaten, die al sinds het begin van het seizoen koortsachtig wachten op de Super Bowl. Deze zal op zondag 4 februari plaatsvinden.

Recordjager Brady jaagt op het laatste record

Dus daar zijn ze weer, de New England Patriots, met Tom Brady in de hoofdrol. Een team dat weinig NFL-fans onverschillig laat. Of je verafgoodt de 5-voudige kampioen of je haat de Pats vanwege de schandalen, te zwak opgeblazen ballen (“Deflate Gate”), spionageacties of gewoon vanwege hun succes. De AFC East Division is sinds 2009 stevig in hun handen. Hoofdcoach Bill Belichick weet jaar na jaar de winnende formule opnieuw uit te vinden. Voor de 9e keer op rij in AFC finale: over records gesproken!

Wat ook niet te loochenen valt: Brady & Co zorgen altijd voor aantrekkelijke Super Bowls. In februari 2002 won de ster quarterback, die pas in de voorlaatste ronde werd geselecteerd, de eerste van zijn vijf titels. Dat was in de nipte overwinning (20-17) op de toen nog in St. Louis gestationeerde Rams. Natuurlijk waren het ook de Patriots die tegen de Seattle Seahawks (28-24) een achterstand van 10 punten om wisten buigen. En voor Brady’s comeback tegen de Atlanta Falcons (van 3-28 naar 34-28) vinden de experts nog steeds nieuwe superlatieven.

Van een ander record zou de nu 41-jarige Brady graag hebben afgezien. 505 passing yards, 3 touchdowns en geen onderschepping: nooit heeft een spelmaker een finale verloren met zulke cijfers- tot grote vreugde van de Philadelphia Eagles en Nick Foles! 33-41 werd het uiteindelijk in Minnesota. Zal de Super Bowl LIII in Atlanta zijn laatste missie zijn? Dat is niet zeker. Tom Brady heeft nog maar eens laten weten dat hij tot zijn 45ste blijft spelen. Een nieuwe triomf zou zijn legendarische status vervolmaken. Alleen linebacker Charles Haley (San Francisco 49ers, Dallas Cowboys) won ook 5 ringen.

Waarom Goff pas na de trainerswissel loskwam

De komende editie meegeteld, staat de 41-jarige nu in 16% (!) van alle finales in het veld. De grafiek laat zijn 4 sterkste punten ten opzichte van veel andere quarterbacks zien. In Super Bowl LIII scheidt slechts een haarbreedte hem van de man die zowat alle grote NFL records bezit die Brady nog niet heeft gepakt: Drew Brees van de New Orleans Saints. Ondertussen worden de Amerikaanse krantenkoppen aan de vooravond van de NFV finale gedicteerd door de onbestrafte pass interference en de strikt verboden helm-tegen-helm-hit.

GOAT (een afkorting van Greatest of all Time) vs. Future hebben we het duel van de spelmakers gedoopt. Van de nieuwe generatie quarterbacks Baker Mayfield (Cleveland), Patrick Mahomes (Kansas City) en Jared Goff, is het inderdaad de LA Rams spelmaker die het dichtst bij “Tom Terrific” komt – puur in speelstijl. Beide zijn klassieke ‘pocket passers’. Grote terreinwinst van meer dan 20 yards komt niet zo vaak voor bij Brady en Goff, maar vaak wel nét wanneer het team het nodig heeft. Daarnaast heeft de nummer 1 keuze van 2016 in een sterke seizoensstart (8 overwinningen in de eerste 8 wedstrijden) ook 6 beslissende drives neergezet – de grote specialiteit van zijn tegenhanger.

Natuurlijk zijn er krachtige argumenten om Sean McVay te zien als het ware meesterbrein achter Jared Goff en het succes van de Californiërs. Het was een soort van wanhoopsdaad toen de Rams hem in januari 2017 tot opvolger van Jeff Fisher benoemden. Een coach die nog steeds jonger is (33) dan sommige van zijn jongens op het veld. Zonder significante ervaring als speler of hoofdtrainer, heeft McVay sinds zijn aanstelling 75% van zijn wedstrijden (32) gewonnen. Als het lastig wordt, spelen de rammen volgens het creatieve risicovolle boek van McVay.

De grote happen en de gevolgen

Anders was de 26-23 extra tijd overwinning in New Orleans niet tot stand gekomen. McVay is de jongste coach die ooit de finale bereikte. Zal hij Mike Tomlin (Pittsburgh Steelers / 36) in februari vervangen als de jongste Super Bowl kampioen aan de zijlijn? Een vraag waarop het antwoord afhankelijk is van een andere vraag. Namelijk: zullen Goff en McVay hun sterkste wapen opnieuw op scherp kunnen stellen tegen de Patriotten?

Een ongelooflijke 21 touchdowns scoorde Todd Gurley (zie grafiek) tijdens het reguliere seizoen. In de play-offs daalde dit aantal snel. Bij de conditie van de meest dominante runningback van de competitie, die in december voor het eerst knieklachten had, worden steeds meer vraagtekens gezet. In topvorm (89,4 rushing yards per wedstrijd) zou de pijlsnelle Gurley de linebacker van de Patriots volledig van het veld spelen. Bij de bookmakers staan de LA Rams – aanvankelijk favoriet – nu genoteerd op 2.15.

Over Super Bowl weddenschappen gesproken – miljoeneninzetten op de uitkomst zijn niet ongebruikelijk in de VS! Sommigen gokken zelfs op hoe lang soulzangeres Gladys Knight vóór de aftrap nodig heeft voor het volkslied. In 2017 werd, met in totaal 138,5 miljoen dollar, zelfs een nieuw record gevestigd in het gokparadijs Nevada. Wie dit van de gekke vindt, kan het volgende stukje over voedselconsumptie misschien beter overslaan…

Hoe kom je aan 27 miljard calorieën in één dag? Op Super Bowl zondag, die eigenlijk een nationale feestdag is, stoppen de Amerikanen zich vol. Favoriet op het menu: pizza en chicken wings! Speciaal voor dit weekend neemt de fastfood keten Pizza Hut 11.000 tijdelijke werknemers in dienst, en de import van 40.000 ton avocado’s uit Mexico dreigt voor de nodige verkeersopstoppingen te zorgen.

Hoewel statistisch gezien bijna 1/3 van alle tv-kijkers geen echte footballfans zijn, spoelen ze 17.000 ton vette snacks (popcorn, chips en pinda’s) weg met 120 miljoen liter bier. Tegen de modeziekte “Super Bowlities” helpen hoofdpijntabletten en andere middelen dan ook slechts in beperkte mate. En het is normaal geworden dat meer dan 10 miljoen Amerikanen zich de dag na de finale ziek melden.

X