Analyse: wie wint Super Bowl LV?

Analyse: wie wint Super Bowl LV?

Omdat het naseizoen van de NFL begin januari van start gaat, hebben we alle voorgaande seizoenen geanalyseerd sinds het huidige format in 2002 werd geïntroduceerd om te weten te komen wat er ons te wachten staat op weg naar de Super Bowl LV.

Wat te verwachten van de NFL play-offs in 2021?

Omdat de wildcard en de play-offs in de verschillende divisies het grootste deel van het schema vormen, hebben we daar eerst naar enkele interessante patronen gezocht.

In de American Football Conference (AFC) zal elke ontmoeting tussen een oostelijk en een zuidelijk team waarschijnlijk negatief uitvallen voor teams uit het oosten, aangezien 13 van de 18 wedstrijden tussen deze twee divisies hebben plaatsgevonden onder het huidige format. De zuidelijke teams zullen het waarschijnlijk beter doen tegen de teams uit het noorden, met 10 overwinningen op 14 ontmoetingen sinds 2002.

In de NFC hebben teams van de westerse divisie acht van hun tien ontmoetingen gewonnen tegen die uit het oosten en negen van hun 13 tegen noordelijke franchises. Het is daarom niet verwonderlijk dat zeven van de laatste 18 vertegenwoordigers van de NFC in de Super Bowl uit het Westen komen.

Wat te verwachten van de Super Bowl LV?

De recente geschiedenis suggereert dat een team uit de American Football Conference opnieuw de titel zal winnen, aangezien de AFC vijf van de zes meest recente winnaars heeft voortgebracht. Onder het huidige format hebben AFC-teams vier kampioenschappen meer gewonnen dan die van de NFC: 11 tegen 7.

De New England Patriots waren in deze periode ongelofelijk dominant in de American Football Conference door vijf Super Bowls te winnen en nog eens drie te verliezen. Het zal vreemd aanvoelen om hen dit jaar niet in de play-offs te zien, maar er zijn andere teams met aanzienlijk veel ervaring in het naseizoen die kunnen zegevieren in hun afwezigheid.

Hoewel de Kansas City Chiefs de play-offs waarschijnlijk beginnen als favorieten in de Super Bowl LV, zijn ze daar niet een van. De Chiefs zijn er niet in geslaagd om het naseizoen te halen in de helft van de 18 voorgaande seizoenen onder het huidige format, hoewel ze wel zegevierden in de enige Super Bowl die ze bereikten.

De huidige tweede favorieten zijn de Green Bay Packers, die sinds 2002 slechts één Super Bowl-overwinning hebben geboekt, maar het in de play-offs meestal wel goed doen. De Packers hebben vier keer de NFC-kampioenswedstrijd bereikt: de gezamenlijke beste prestatie van elk NFL-team als we de Patriots buiten beschouwing houden.

Een andere factor die tegen de Chiefs zou kunnen meetellen, is dat de prestaties van een team in het reguliere seizoen weinig invloed hebben op de Super Bowl.

Als ze het Raymond James Stadium in Tampa bereiken – de locatie voor de Super Bowl LV – zijn ze gegarandeerd het team met het superieure winst-verliespercentage. Slechts vijf van de laatste 18 Super Bowl-kampioenen hadden een beter record dan hun tegenstanders.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X