Rugby spelregels
Rugby spelregels

Rugby spelregels

Rugby in een notendop

De naam rugby wordt wereldwijd gebruikt voor verschillende sporten. Om de dingen niet onnodig ingewikkeld te maken, geven we hier een korte beschrijving van ‘rugby union’, de regels die gelden voor de meeste internationale competities en toernooien.

Wil je je verder verdiepen in rugby? Hier vind je meer informatie over verschillende aspecten van de sport:

Rugby scoringsysteem

Rugby spelerposities en het rugbyveld

Rugby Union regels en Rugby League regels

Hoe wordt rugby gespeeld?

In principe is rugby een simpel spelletje: twee teams van 15 spelers ontmoeten elkaar op het veld voor een wedstrijd van 2 x 40 minuten, met 10 minuten pauze tussen de speelhelften. Een team loopt met de bal, het andere team probeert te verhinderen dat ze de achterlijn bereiken, waar punten gescoord kunnen worden. Voor de interactie tussen de teams zijn er echter een groot aantal regels. Hier is een korte beginnersgids:

* De bal kan vanuit de hand niet naar voren worden doorgegeven. Voorwaarts gooien en dribbelen zijn verboden, alleen de bal dragen en schoppen is toegestaan. Spelers mogen de bal wel zijwaarts of naar achteren gooien.

* Het doel van rugby is een ‘try’ te scoren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar in elk geval moet een speler de bal achter de doellijn op de grond drukken. Nadat een try – die 5 punten oplevert – is gemaakt, krijgt het scorende team een conversie. Ze moeten proberen de bal boven de dwarslat tussen de goalpalen door te schieten. Een conversie levert 2 extra punten op.

* Anders dan bij voetbal, is bij rugby een hoop lichamelijk contact toegestaan. Een speler die met de bal loopt, kan worden getackeld en neergehaald. Zo gauw een speler is getackeld, moet hij de bal loslaten en beide teams vechten om hem in bezit te krijgen. Dit wordt een ‘ruck’ genoemd.

* Overtredingen worden bestraft met een ‘scrum’. De acht voorhoedespelers van elk team vormen samen een compacte groep, drie voor, vier in het midden en een daarachter. Een speler van het team waartegen de overtreding is begaan, gooit de bal in de scrum in de hoop dat die er aan de eigen kant weer uitkomt.

De belangrijkste spelregels van rugby

bwin: kun je de basisregels uitleggen en vertellen hoe het spel wordt gespeeld?

James Jones: In principe is het een spel van ontwijken. Het is de bedoeling de bal in bezit te houden, de tegenstanders te ontwijken en een try te scoren door de bal achter de trylijn van de tegenstander op de grond te drukken. Niet zoals in American Football, waar je de bal kunt gooien om te scoren. Bij rugby moet je de bal vast hebben en stevig op de grond drukken.

Nadat een team een try heeft gescoord, krijgt het een conversie kick. De bal wordt neergelegd op dezelfde breedte als waar de try is gemaakt, en de speler die de conversie kick neemt probeert hem tussen de doelpalen door te schieten. In rugby union zijn er nog twee andere manieren om te scoren. Door middel van een penalty kick – die levert 3 punten op – of met een drop goal, waarbij een speler de bal laat vallen en als hij opstuitert tussen de palen schiet.

Er bestaat ook nog zoiets als een penalty try. Die kan de scheidsrechter geven wanneer hij van mening is dat een overtreding een try heeft verhinderd. Een penalty try wordt direct onder de doelpalen genomen en net als bij een normale try volgt er een conversie.

De spelregels van rugby zijn door de jaren heen sterk veranderd. Toen de sport pas bestond, waren er heel weinig richtlijnen. Maar mettertijd kwamen er scheidsrechters en werden er allerlei regels ingevoerd om structuur in het spel te brengen. Die regels veranderen overigens nog bijna elk jaar. Omdat het spel steeds technischer wordt, komen er doorlopend nieuwe bij. Rugby zoals we dat vandaag de dag kennen, is dus een sport die aan tal van regels is gebonden, terwijl in de beginjaren iedereen zo’n beetje kon doen waar hij zin in had.

Rugby spelen, hoe begin je daaraan?

bwin: Hoe kunnen mensen beginnen met rugby? Wat voor trainingsuitrusting heb je nodig en welke tips zou je beginners willen geven?

James Jones: Het eenvoudigste is een bezoekje brengen aan je plaatselijke club. Ga naar de dichtstbijzijnde club en je kunt direct beginnen te spelen. Je moet je wel realiseren dat het een sport met fysiek contact is. Klein en groot kunnen eraan meedoen, maar je komt tegenover een paar aardig grote mannen of vrouwen te staan, dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Maar het begin is makkelijk: ga gewoon langs bij je plaatselijke club en word lid. Zolang je maar fit bent, ben je klaar om mee te doen.

De basisuitrusting bestaat uit shorts, sokken en het shirt. Daarnaast heb je een paar rugbyschoenen nodig met metalen of kunststof noppen, afhankelijk van hoe hard het veld is. Dat is alles. Sommige spelers dragen ook nog bescherming, zoals mondbeschermers of gevulde onderhemden. Niet zoals in American Football, maar een zachte vulling om het lichaam bij botsingen enigszins te beschermen. En tegenwoordig zien we spelers met een hoofdbescherming, de zogenaamde ‘scrum cap’. Die dient om de oren te beschermen bij scrums. De medische voordelen hiervan zijn nog onduidelijk.

7 grappige en minder bekende feiten over rugby

1. Volgens het verhaal werd rugby in 1832 uitgevonden, toen William Web Ellis – een student van Rugby School – tijdens een potje voetbal met de bal in zijn handen naar de goal van de tegenstanders begon te lopen. De rugby wereldcup is naar hem vernoemd: de Web Ellis Cup.

2. Heb je je ooit afgevraagd waarom een rugbybal ovaal is? Dat komt omdat hij de vorm van een varkensblaas heeft. Dat was het materiaal waarvan de eerste rugbyballen werden genaakt.

3. Wie is de regerende Olympisch rugbykampioen? Dit komt vast als een verrassing: de USA. Ze waren de laatste winnaars, in 1924. Na deze Spelen werd rugby geschrapt als Olympische sport.

4. De scheidsrechter bij de openingswedstrijd van elke Wereldcup fluit op hetzelfde fluitje dat de Welshe scheidsrechter Gil Evans gebruikte tijdens een wedstrijd tussen Engeland en Nieuw-Zeeland in 1904.

5. De All Blacks, Nieuw-Zeelands nationale rugbyteam, voeren een Maori oorlogsdans op voor hun wedstrijden. Afgaand op hun resultaten, lijkt dit een krachtige vorm van ‘empowerment’.

6. Basketbal is uitgevonden door een rugby coach die een sportieve indoor activiteit zocht om zijn spelers buiten het seizoen in vorm te houden.

7. Wat was het eerste land waar rugby populair werd buiten de Britse Eilanden? Dat had je nooit kunnen raden: Japan. Al in de jaren 1830 werd de sport hier geïntroduceerd door een instructeur van de Universiteit van Cambridge.

Wedden op rugby

Met de wereldwijd groeiende populariteit van rugby als kijksport, wordt er ook steeds vaker op gewed. Bij bwin kun je verschillende weddenschappen plaatsen op alle belangrijke rugbywedstrijden en toernooien in binnen- en buitenland, waaronder:

* Winnaar
* Rust/einduitslag
* 3Way handicap
* Try’s en vele andere weddenschappen

Ga naar onze rugby weddenschappen

Het Zeslandentoernooi

Het toptoernooi van het Europese rugby waarin Schotland, Engeland, Wales, Ierland, Frankrijk en Italië elkaar tackelen om de Europese rugbykroon. Spannende tijden voor de fans! En een mooie gelegenheid voor nieuwkomers om eens een weddenschap te proberen. Bij bwin volgen we alle wedstrijden met een groot aantal wedmogelijkheden en de interessantste quoteringen.

Onze Zeslandentoernooi weddenschappen en quoteringen

Spelregels voor wedden

Net zoals rugby en iedere andere sport, kent wedden zijn spelregels, die zijn opgesteld voor spelplezier en fair play. Kijk hier hoe wij wedden op sport leuk, eerlijk en gemakkelijk maken voor iedereen.

Wedden spelregels

Alle sportweddenschappen

X