Hellas Vérone - Juventus
FC Porto - SL Benfica (Premier League)

MotoGP 2022: kalender en alle 21 circuits

Bwin maakt wedden op elke MotoGP race even spannend als het racen zelf. En je wedmogelijkheden zijn net zo gevarieerd als de 21 circuits op de MotoGP kalender van dit jaar. Haal het maximum aan opwinding uit de MotoGP: wed vandaag met Bwin!

KLIK HIER! OM TE WEDDEN OP DE MOTOGP

MotoGP circuits

De eerste MotoGP race (toen nog bekend als de 500cc-klasse) was de TT op het Mountain circuit van het eiland Man in 1949. Stratencircuits zoals de TT zijn sindsdien van de GP kalender verdwenen op één na: Assen, de thuisbasis van de Nederlandse TT race.

In 2022 verschijnt er een nieuw circuit voor het eerst op de kalender: op de locatie Mandalika in Indonesië zal de tweede van in totaal 21 races plaatsvinden.

Dit zet de beweging naar het Midden-Oosten en Azië voort, met recente toevoegingen aan de kalender, waaronder Losail in Qatar, Sepang in Maleisië en het Chang-circuit in Thailand. Dit werd gecompenseerd door de aankomst in 2020 van het Finse KymiRing en het Portugese Algarve International Circuit in Portimao op de GP-selectie.

Rechthouders Dorna blijven trouw aan hun roots met vier races in Spanje en traditionalisten zullen blij zijn te zien dat de races in Mugello (Italië), Jerez (Spanje) en Misano (San Marino) allemaal behouden blijven.

MotoGP agenda

Het MotoGP seizoen 2021 begint eind maart met de Qatar GP en eindigt in november in Valencia in Spanje, één van de vier bezoeken aan dat land. De kalender van 2021 omvat 21 races op vijf continenten. Hieronder vind je de data en circuits van dit MotoGP-seizoen en enkele interessante feiten en cijfers over elk GP circuit.

Een ding dat ontbreekt op de racekalender is de negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi, die na 21 seizoenen met pensioen is gegaan.

MotoGP seizoen

Het MotoGP-seizoen van 2022 begint met de nachtrace in Qatar in maart en eindigt met de traditionele reis naar Spanje in november. Op de kalender staan 21 races, waaronder een vroege eerste stop op het Mandalika-circuit. Hier vind je het MotoGP-schema en enkele interessante feiten en cijfers over elk GP-circuit.

MotoGP racekalender 2021

Grand Prix data en circuits

6 maart: Qatar (Losail)

20 maart: Indonesië (Mandalika)

3 april: Argentinië (Rio Hondo)

10 april: Verenigde Staten (Amerika)

24 april: Portugal (Algarve)

1 mei: Spanje (Jerez)

15 mei: Frankrijk (Le Mans)

29 mei: Italië (Mugello)

5 juni: Spanje (Barcelona-Catalunya)

19 juni: Duitsland (Sachsenring)

26 juni: Nederland (Assen)

10 juli: Finland (KymiRing)

7 augustus: Groot-Brittannië (Silverstone)

21 augustus: Oostenrijk (Red Bull Ring)

4 september: San Marino (Misano)

18 september: Spanje (Aragón)

25 september: Japan (Motegi)

2 oktober: Thailand (Chang)

16 oktober: Australië (Phillip Island)

23 oktober: Maleisië (Sepang)

6 november: Spanje (Valencia)

Losail International Circuit

Locatie voor de Grand Prix van Qatar, 6 maart

Het Losail circuit is speciaal gebouwd om Moto GP-races te houden, op slechts 30 kilometer van de hoofdstad Doha. Hier vindt sinds 2007 de openingsrace van het seizoen plaats. Het circuit heeft 16 bochten, 10 naar rechts en zes naar links. Ondanks het feit dat het in de woestijn ligt, is stof normaal gesproken geen probleem vanwege het kunstgras rond het circuit. Het parcours van 5,4 km heeft een recht stuk van meer dan een kilometer lang.

Wat maakt de Qatar Grand Prix speciaal?

Nadat er in 2004 voor de eerste keer een race werd georganiseerd, zette Losail in 2008 voor het eerst de schijnwerpers aan voor een GP. Televisieprogramma’s elders in de wereld dicteren een lokale starttijd van 19:00 uur in Doha.

Pertamina Mandalika Circuit

Locatie voor de Grand Prix van Indonesië, 20 maart

Het door de overheid beheerde circuit is nieuw in de MotoGP en opende pas in november zijn deuren. Het circuit ligt in het Mandalika-resortgebied in de provincie West Nusa Renggara en maakt deel uit van een sport- en entertainmentcomplex, verspreid over 120 hectare. Het 4,310 km lange circuit, met de klok mee, heeft 11 bochten naar rechts en zes naar links.

Wat maakt de Grand Prix van Indonesië speciaal?

De Indonesische president Joko Widodo opende het circuit in november en maakte daarna een rondje over het circuit. Sentul heeft in 1996 en 1997 MotoGP-races georganiseerd, maar door een financiële crisis moest het motorsportprogramma van het land worden opgeschort. Een deel van de gedachte achter de aanleg van het circuit in Mandalika was om het aantal toeristen in het gebied te vergroten.

Termas de Rio Hondo

Locatie voor de Argentijnse Grand Prix, 3 april

Een verbouwing op basis van een ontwerp van de Italiaanse circuitontwerper Jarno Zaffelli in 2012 heeft ervoor gezorgd dat Termas de Rio Hondo zich weer op de MotoGP-kalender heeft weten te vestigen. De Argentijnse GP was een van de vele die in 2021 werden geannuleerd vanwege de gevolgen van de coronaviruspandemie, maar de race is dit seizoen terug. De racers zullen topsnelheden bereiken van 330 km/u op het kilometerslange rechte stuk, met een gemiddelde rondesnelheid van meer dan 170 km/u. Het circuit van 4,8 km heeft slechts 14 bochten.

Wat maakt de Argentijnse Grand Prix speciaal?

Termas de Rio Hondo ligt in de pittoreske noordelijke provincie Santiago del Estero, in een land met een lange traditie van GP-races. Argentinië organiseerde voor het eerst een MotoGP in 1961, maar er was een gat van 15 jaar voordat de MotoGP-serie in 2014 terugkeerde naar het land.

Circuit of the Americas

Locatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten, 10 april

Het Circuit of the Americas brak in 2013 door in de MotoGP-scene en bevat secties die zijn gebaseerd op vele beroemde circuits in een lay-out van de beroemde ontwerper Hermann Tilke. Met een hoogteverschil van 41 meter en een stijging aan het einde van het rechte stuk, gevolgd door een scherpe bocht naar links, heeft dit circuit tegen de klok in 11 bochten naar links en negen naar rechts in de loop van zijn 5,5 km lange lay-out.

Wat maakt de Grand Prix van de Verenigde Staten speciaal?

In een land en een staat waar groot mooi is, biedt het Circuit of the Americas bij Austin in Texas plaats aan 120.000 racefans. De thuisbasis van de Grand Prix van de Verenigde Staten sinds 2013, het ging het seizoen 2021 in als een voorlopige vermelding op de racekalender, maar overleefde waar anderen uit de boot vielen tijdens de Covid-19 pandemie. Ondanks het ontbreken van een thuisrijder van het kaliber van vroegere kampioenen Kenny Roberts en Kevin Schwantz, heeft het zich stevig gevestigd als de opvolger van Daytona, Laguna Seca en Indianapolis.

Algarve International Circuit

Locatie voor de Portugese Grand Prix, 24 april

Portimao is een locatie met 100.000 capaciteit voor bezoekers, die sinds 2008 een vaste locatie is voor World Superbike-races en sinds 2020 op de MotoGP-kalender staat. Racers noemen dit circuit een achtbaan vanwege de talrijke golvingen over een circuit van 4,6 km met negen rechterbochten en zes linkerbochten.

Wat maakt de Portugese Grand Prix bijzonder?

Op een complex dat €195 miljoen heeft gekost om te ontwikkelen, bevind zich ook een vijfsterrenhotel, een sportcomplex, appartementen, een kartbaan en een technologiepark. Er is een hoek op de baan en een standbeeld aan de ingang van de locatie ter ere van de Engelse motorrijder Craig Jones, die in 2008 bij Brands Hatch om het leven kwam.

Circuito de Jerez

Locatie voor de Spaanse Grand Prix, 1 mei

Het 4,4 km lange circuit heeft enkele van de beroemdste races in de geschiedenis van de MotoGP gezien. Negenvoudig wereldkampioen Valentino Rossi heeft hier aan zijn reputatie gebouwd met tal van opwindende gevechten in de laatste bocht. Verschillende van de bochten – vijf naar links en acht naar rechts – zijn vernoemd naar beroemde Spaanse racers uit heden en verleden, zoals Sito Pons, Jorge Martinez Aspar, Angel Nieto en Alex Criville. De beruchte bocht 13 draagt de naam van Jorge Lorenzo.

Wat maakt de Spaanse Grand Prix speciaal?

Wanneer je met 250.000 andere toeschouwers in de rij staat om het Jerez circuit te betreden of te verlaten, verliest het misschien iets van zijn aantrekkingskracht, maar eenmaal binnen is er geen twijfel over de unieke sfeer tijdens een van de meest populaire evenementen op de kalender. Dit circuit wordt door alle raceteams regelmatig gebruikt als testlocatie. Nog een reden om Jerez te bezoeken, dat ook bekend staat vanwege zijn aangename klimaat en als de sherry hoofdstad van Spanje.

Bugatti Circuit, Le Mans

Locatie voor de Grand Prix van Frankrijk, 15 mei

Oorspronkelijk gebouwd in 1965, verdween het circuit in 1995 van de MotoGP kalender na een ernstig ongeluk met de Spaanse racer Alberto Puig. Pas in 2000 keerde het hierop terug, nadat de veiligheid was verbeterd. Het huidige ontwerp heeft slechts vijf linkerbochten en negen naar rechts over een lengte van 4,2 km. Met slechts 674 meter is het langste rechte stuk relatief kort.

Wat maakt de Franse Grand Prix speciaal?

Frankrijk kent een lange en trotse motorsportgeschiedenis, hoewel de naam Le Mans nauwer verbonden is met racen op vier wielen dan met tweewielers. Na een barre periode zonder Franse topcoureurs, kunnen de thuisfans genieten van tweevoudig Moto2 wereldkampioen Johann Zarco, die nu naam maakt in de MotoGP klasse.

Mugello

Locatie voor de Italiaanse Grand Prix, 29 mei

Mugello organiseerde zijn eerste MotoGP-race in 1976, maar pas na 1988, toen Ferrari het circuit kocht, werd het een vaste waarde op de kalender. Mugello is een van de meest technische circuits in de serie. Het 5,2 kilometer lange parcours biedt een mix van langzame en snelle bochten – zes naar links en negen naar rechts – ‘off-camber’ bochten en een recht start- en finishstuk van 1,141km lang. Op de racedag wordt het circuit omzoomd door luidruchtige en gepassioneerde fans, waarvan de meesten het geel van Rossi dragen.

Wat maakt de Italiaanse Grand Prix speciaal?

Gelegen in de glooiende Toscaanse heuvels, even ten noorden van de renaissancestad Florence, heeft Mugello ook buiten motorraces veel te bieden. In een land waar Rossi een sportkoning is – hij verdiende meer per jaar dan de voetballer David Beckham toen hij bij AC Milan speelde – worden motorracers als goden behandeld. Voeg daarbij het feit dat de Italiaanse fabrikanten Ducati en Aprilia MotoGP raceteams hebben, en het is duidelijk dat de Italiaanse Grand Prix een verplicht nummer is voor de fans.

Circuit de Barcelona-Catalunya

Locatie voor de Catalaanse Grand Prix, 5 juni

Het Circuit de Barcelona-Catalunya ligt slechts 25 km ten noorden van Barcelona en wordt beschouwd als een van de best ontworpen circuits van de laatste decennia. Sinds 1991 wordt hier elk jaar een MotoGP race georganiseerd. Het is een van de thuiscircuits voor sterren als Marc Marquez, Maverick Vinales en Dani Pedrosa. Het 4,7 km lange parcours heeft vijf bochten naar links en acht naar rechts en voor de finishlijn een recht stuk van iets meer dan een kilometer lengte.

Wat maakt de Catalaanse Grand Prix zo speciaal?

Met een plaats op de kalender in het midden van juni, draagt deze race bij aan de reputatie van Barcelona als vakantiebestemming. De felle Catalaanse menigte maakt een waar spektakel van de racedag, en met Barcelona op korte afstand, kan het feest lang en luid zijn. Cultuurliefhebbers kunnen ook een bezoek brengen aan de steden Girona, Reus en Tarragona, om zich verder te verdiepen in de Catalaanse cultuur.

Sachsenring

Locatie voor de Duitse Grand Prix, 19 juni

In de streek rond de stad Chemnitz werden sinds de jaren 1920 wegraces gereden. Het speciaal gebouwde circuit van 3,7 kilometer is in 1996 voltooid. Het wordt hoofdzakelijk gebruikt als trainings- en veiligheidscentrum voor het wegvervoer. Het smalle, 12 meter brede en 700 meter lange rechte stuk en de talrijke krappe bochten – 10 naar links en drie naar rechts – staan garant voor spannende races.

Wat maakt de Duitse Grand Prix zo speciaal?

Duitse racefans behoren tot de meest fanatieke ter wereld en ze helpen om van Chemnitz, dat vroeger achter het IJzeren Gordijn lag, een gastvrije plek te maken. Gelegen in het pittoreske Saksen, biedt het veel moois voor bezoekers. Op het circuit zelf is een spectaculaire afdaling met een bocht naar rechts – bijgenaamd ‘De Waterval’ – populair bij toeschouwers en een uitdaging voor de coureurs.

Assen

Locatie voor de Grand Prix van Nederland, 26 juni

In 2006 werd het circuit van Assen teruggebracht van 6 km naar 4,5 km. ‘De kathedraal van het motorracen’ staat sinds 1949 op de kalender van het kampioenschap. In 1955 verhuisde de race van openbare wegen naar een speciaal gebouwd racecircuit. Met zijn snelle veranderingen van richting – zes linkse bochten en 12 rechtse – is het even geliefd bij de rijders als bij de fans.

Wat maakt de Grand Prix van Nederland zo bijzonder?

De kathedraal trekt altijd een grote en rumoerige menigte en is vooral populair bij fans uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De carnavalssfeer heeft ertoe bijgedragen dat de Nederlandse Grand Prix een jaarlijks festival van de motorsport is geworden. Assen is een van de races die alle fans willen meemaken, veelal gecombineerd met een bezoekje aan Amsterdam.

KymiRing

Locatie voor de Grand Prix van Finland, 10 juli

Dit circuit ligt 110 kilometer ten noord-oosten van Helsinki. Het is 4.6km lang en werd ontworpen door het Engels bedrijf Apex. De coureurs racen met de klok mee en zullen de 18 bochten moeten overmeesteren, negen naar rechts en evenveel naar links. Het hoogteverschil tussen het hoogste en het laagste punt is 20m. De officiële gids belooft “soepele en opwindende rijstukken met vier belangrijke onderscheidbare inhaalpunten”.

Wat maakt de Finse Grand Prix zo bijzonder?

Het hoogste niveau van de motorsport keert voor het eerst in 40 jaar terug naar Finland, na het circuit van Tampere, die in 1962 en 1963 gebruikt werd, en 18 evenementen in Imatra, waarvan 10 werden gewonnen door de Italiaan Giacomo Agostini. Deze comeback heeft op zich laten wachten maar zal de toeschouwers naar verwachting een paar prachtige uitzichten bieden.

Silverstone

Locatie voor de Britse Grand Prix, 7 augustus

Silverstone staat wereldwijd bekend als de thuisbasis van de Britse Formule 1 Grand Prix, maar het motorfietsequivalent is niet minder spectaculair. De locatie heeft geprofiteerd van een multimiljoen pond investering, waaronder het hoofdcomplex van de Silverstone Wing. Het 5.9km lange circuit heeft een langste rechte stuk van 770m en 18 bochten – acht naar links en 10 naar rechts – en biedt talloze inhaalmogelijkheden.

Wat maakt de Britse Grand Prix zo bijzonder?

Groot Brittannië is de thuisbasis geweest van veel top motorracers – waaronder Mike Hailwood, John Surtees en Barry Sheene – en Silverstone heeft een speciale plaats in de geschiedenis. Vanaf 1949 organiseerde de Isle of Man TT de Britse GP, gevolgd door Silverstone in 1977, en Donington Park vanaf 1988, voordat de Grand Prix terugkeerde naar zijn huidige basis in 2009. De Britse fans zorgen altijd voor een rumoerige atmosfeer, die niet onderdoet voor de spectaculaire race.

Red Bull Ring

Locatie voor de Grand Prix van Oostenrijk, 21 augustus

In 1969 gebouwd als de Osterreichring en meer recent bekend als de A1 Ring, werd de naam in 2011 veranderd in Red Bull Ring. Dit vanwege de financiële betrokkenheid van de fabrikant van energiedranken. Het 4,3 km lange circuit heeft relatief weinig bochten – drie naar links en zeven naar rechts – en een langste rechte stuk van 626 m, wat het parcours geschikt maakt voor motoren met een hoge topsnelheid.

Wat maakt de Oostenrijkse Grand Prix zo bijzonder?

De Red Bull Ring ligt in het zachte, groene landschap rond de stad Spielberg, op ongeveer 1 uur rijden van Graz. Het hellende terrein en de natuurlijke arena dragen bij aan het kijkplezier. Een architecturaal kenmerk is de 18 meter hoge ‘Bull van Spielberg’, een metalen stier en een stalen boog die samen 68 ton wegen.

Misano World Circuit Marco Simoncelli

Locatie voor de Grand Prix van San Marino, 4 september

Dit circuit bij de stad Rimini draagt de naam van wijlen Marco Simoncelli, die ter plaatse werd geboren en verongelukte tijdens een MotoGP race in 2011. Misano keerde in 2007 terug op de kalender van het wereldkampioenschap, nadat er in de jaren tachtig en begin van de jaren negentig regelmatig GP races werden gehouden. Met zes linkerbochten en 10 naar rechts en een langste recht stuk van 530 m leent het 4,2 km lange circuit zich voor nek-aan-nek races.

Wat maakt de San Marino Grand Prix zo speciaal?

De relatief geringe capaciteit van 60.000 toeschouwers wordt meer dan goedgemaakt door het enthousiasme van de Italiaanse fans. Het feit dat Rossi en Andrea Dovizioso opgroeiden in de streek en dat de Italiaanse fabrikanten Ducati en Aprilia het kampioenschap betwisten, draagt alleen maar bij aan de opwinding die zich rond de race opbouwt. Met de badplaats Rimini vlakbij, staat San Marino op de racekalender van veel MotoGP fans.

MotorLand Aragon

Locatie voor de Grand Prix van Aragon, 18 september

Het speciaal gebouwde circuit voegde zich in 2010 bij Jerez, Catalunya en Valencia als vierde Spaanse MotoGP locatie. Het is ontworpen door Tilke en heeft een lengte van 5,1 km, met een langste recht stuk van bijna 1 km en 10 linker en zeven rechter bochten. Dit ontwerp zorgt voor nek-aan-nekgevechten in de eerste helft van het parcours, terwijl in het tweede gedeelte de rijders voluit gaan. Tussen 1963 en 2003 werden in de nabijgelegen stad Alcaniz straatraces gehouden.

Wat maakt de Aragon Grand Prix zo speciaal?

Toen het in 2010 zijn eerste Grand Prix race organiseerde, werd het nieuwe circuit door de coureurs zo goed ontvangen dat het als eerste debuutlocatie de ‘Best Grand Prix of the Year’ award kreeg van de Independent Race Teams Association. Gebouwd met de steun van lokale instellingen, biedt het circuit motorgekke Spaanse fans een van hun vier jaarlijkse kansen om voormalig kampioen Lorenzo en de huidige titelhouder Marquez in actie te zien.

Twin Ring Motegi

Locatie voor de Japanse Grand Prix, 25 september

Japan is het spirituele thuis van de MotoGP met dominante fabrikanten als Honda en Yamaha. Motegi is een vaste waarde op de kalender sinds de eerste race in 1999. Het 4,8km lange circuit heeft een 762m lang recht stuk dat heuvelaf gaat, met aan het eind een bocht van 90 graden. In totaal zijn er 14 bochten – zes naar links en acht naar rechts.

Wat maakt de Japanse Grand Prix zo speciaal?

Motegi, gebouwd door Honda in het noordelijke district Kanto, is de ultieme testlocatie en tevens gastheer van de fanatieke Japanse fans, van wie de meesten meervoudig wereldkampioen Rossi volgen. Motegi is ook de locatie van de Honda Collection Hall, een museum met motorfietsen, auto’s en raceauto’s. Het Motegi-complex beschikt verder over een dirt-track parcours, een skeltercircuit, hotel, restaurant, winkels en evenementenhallen en biedt werk aan 300 medewerkers. Voor racefans valt er van alles te beleven.

Chang International Circuit

Locatie van de Grand Prix van Thailand, 2 oktober

De Duitse architect Tilke werd aangetrokken om het parcours te ontwerpen dat dit seizoen zijn MotoGP debuut maakt en sinds 2015 Superbike kampioenschapsraces heeft georganiseerd. Met slechts 12 bochten – zeven naar links en vijf naar rechts – en een 1 km lang recht stuk, is het 4,6 km lange parcours ideaal voor teams die het meeste uit hun motoren kunnen halen. De testritten in het voorseizoen zullen enkele aanwijzingen geven, maar niemand zal echt weten wat we van deze nieuwe locatie kunnen verwachten vóór de racedag.

Wat maakt de Grand Prix van Thailand zo bijzonder?

De MotoGP brengt zijn eerste bezoek aan het Chang International Circuit in 2018. Met een capaciteit van 100.000 en een toeschouwervriendelijk ontwerp, heeft de Thaise Grand Prix de potentie om een spectaculair evenement te worden. Chang ligt dicht bij de stad Buriram, wat zich vertaalt als ‘stad van geluk’, 410 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bangkok.

Phillip Island

Locatie voor de Grand Prix van Australië, 16 oktober

Op Phillip Island vallen altijd spectaculaire races te zien. Dit 4,4 km lange circuit is sinds 1997 een vaste waarde op de racekalender. Het heeft een recht stuk van 900 meter en slechts 12 bochten, zeven naar links en vijf naar rechts. Op deze kustlocatie hebben rijders af en toe botsingen gehad met laag vliegende meeuwen en ook de krachtige wind levert het nodige gevaar op voor mens en machine.

Wat maakt de Australische Grand Prix zo speciaal?

Als de thuisrace van MotoGP legendes zoals Wayne Gardner, Mick Doohan en Casey Stoner, staat Phillip Island symbool voor de rijke erfenis van de motorsport in Australië. Bezoekende fans zijn altijd verzekerd van een warm welkom in dit motorsportgekke land, en het circuit zelf ligt op slechts 140 km ten zuidoosten van Melbourne, een van de populairste toeristische bestemmingen van Australië.

Sepang International Circuit

Locatie voor de Grand Prix van Valencia, 6 november

Het ontwerp van Tilke leent zich uitstekend voor inhaalraces. Twee lange rechte stukken en 10 midden- tot hogesnelheidsbochten, zorgen voor volop volgas actie. Sinds de openingsrace in 1999 heeft Sepang de standaard gezet voor MotoGP circuits over de hele wereld. Een breedte van 16 meter, een langste rechte stuk van 920 meter, vijf linker en tien rechterbochten en een van de langste rondeafstanden van 5,5 kilometer verhogen de mogelijkheden om in te halen.

Waarom is de Maleisische Grand Prix zo speciaal?

Meteen vanaf de eerste dag heeft het circuit van Sepang een terechte reputatie opgebouwd als een van de beste MotoGP locaties op de racekalender. Warmte en vochtigheid maken de race minder comfortabel voor zowel rijders als fans, maar de locatie maakt dit goed. Het 2.300 hectare grote complex heeft een hotel, een winkelcentrum, een golfbaan en andere sportfaciliteiten. Sepang ligt 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Kuala Lumpur.

Circuit Ricardo Tormo

Locatie voor de Grand Prix van Valenciana, 14 november

Met een lengte van 4 km, negen linkerbochten en vijf rechter, en een langste recht stuk van 876 m, is dit parcours – een van de vele op deze locatie – vrij klein. Meestal staat nu de wereldtitel op het spel, wat de race in Valencia snel en hectisch maakt. Een bocht is genoemd naar Jorge Martinez Aspar en een andere naar Angel Nieto, beide synoniem met het rijke erfgoed van motorraces in Spanje.

Waarom is de Valenciana Grand Prix zo speciaal?

Het relatief strakke circuit is omgeven met tribunes vanwaar tot 150.000 toeschouwers de hele baan kunnen overzien. Dit draagt alleen maar bij aan de sfeer. Als laatste race van het seizoen, heeft Valencia een speciale plaats op de kalender en meestal zijn de rijders in een goed humeur. Spaanse fans hebben gewoonlijk iets om te juichen, met coureurs als Marquez en Lorenzo in de race voor de titel.

Lees meer over de Moto GP

MotoGP regels

MotoGP kwalificatie- en trainingsregels

Motorspecificaties en banden in de Moto GP

MotoGP puntensysteem en rijders

MotoGP veiligheid en boetes

KLIK HIER! om te wedden op de MotoGP

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X