De meest succesvolle Amerikaanse sportfranchises aller tijden

De meest succesvolle Amerikaanse sportfranchises aller tijden

Nu de sportkalender in de Verenigde Staten geleidelijk aan weer normaal wordt, hebben we de balans opgemaakt van de populairste sporten en een lijst gemaakt van de franchises die tot nu toe het meeste succes hebben gekend.

NFL

De New England Patriots speelden in vier van de laatste zes Super Bowls en wonnen er drie, en hun recent succes is geen flits in de pan. Geen enkele franchise heeft zich vaker gekwalificeerd voor de Super Bowl (maar liefst 11 deelnames) en alleen de Pittsburgh Steelers kunnen hun zes overwinningen evenaren.

De Dallas Cowboys en de San Francisco 49ers hebben elk vijf Super Bowls gespeeld en verrassend genoeg zijn het de Denver Broncos die meer Super Bowls hebben bereikt dan wie dan ook, met uitzondering van de Patriots, maar toch slechts drie overwinningen op hun naam hebben staan.

Hoewel de kwaliteit van de spelers natuurlijk essentieel is voor succes op het veld, toont de geschiedenis aan dat het hebben van een MVP in je team geen wondermiddel is.

De Indianapolis Colts en de Green Bay Packers hebben elk acht keer één van hun spelers de prijs voor de meest waardevolle speler zien winnen, maar de Patriots hebben net zoveel Super Bowls gewonnen als deze twee bij elkaar, ondanks het feit dat ze slechts drie MVP’s hebben geproduceerd.

NBA

Als het succes wordt gemeten aan de hand van het aantal gewonnen kampioenschappen, dan zetten de 17 NBA Finals van Boston Celtics de norm.

De Los Angeles Lakers hebben echter slechts één titel minder op hun naam staan en stonden in 10 finales meer dan de Celtics (inclusief hun vroege geschiedenis als de Minneapolis Lakers).

De Celtics doen het ook uitstekend mocht het succes worden bepaald door de naam en faam van de spelers die hun shirt hebben gedragen, aangezien ze 10 MVP’s hebben geproduceerd tegenover de acht van de Lakers.

Nog een andere factor die dit debat in het voordeel van de Eastern Conference doet uitkomen, is de dominantie van de Celtics.

Geen enkele NBA-franchise heeft een succesvollere decennium gekend dan hun 10-jarige periode van 1957 tot 1966, waarin ze negen van de tien kampioenschappen wonnen en als tweede eindigden in de andere.

MLB

In honkbal is het moeilijk om naast de New York Yankees te kijken als de grootste franchise in de geschiedenis van deze sport.

Met maar liefst 27 overwinningen in de World Series doen ze het meer dan dubbel zo goed als gelijk welk ander team en ze hebben er ook nog eens 13 verloren, wat meer is dan een ander team er heeft gewonnen.

In de 10-jarige periode van 1949 tot 1958 was er slechts één World Series waarin de Yankees niet te zien waren. Het team pakte toen maar liefst zeven van de tien kampioenschappen.

Hun dominantie is echter minder uitgesproken als we kijken naar MVP-awards. Hoewel hun 22 MVP’s het hoogste is van alle MLB-franchises, hebben de St. Louis Cardinals er slechts twee minder.

NHL

De meest succesvolle NHL hockeyfranchise in de geschiedenis komt – misschien niet verrassend – van buiten de Verenigde Staten.

De trofeeënkast van de Montreal Canadiens kraakt onder het gewicht van 24 Stanley Cups en ze kunnen zich zelfs nog tekortgeschoten voelen door de annulering van de finale van 1919, die hen er nog één had kunnen opleveren.

Hun twee grootste rivalen zijn aan elkaar gewaagd: de Toronto Maple Leafs hebben twee titels meer gewonnen dan de Detroit Red Wings, maar hebben tot nu toe minder Stanley Cup-finales bereikt.

Een franchise die teleurgesteld moet zijn in hun staat van dienst om talent in trofeeën te veranderen, zijn de Boston Bruins.

In maar liefst 13 seizoenen werd een van hun spelers MVP – slechts vier minder dan de Canadiens – maar ze wonnen echter maar zes Stanley Cups, vier keer minder.

X